❓Hogyan tanuljunk szavakat❓

❓Hogyan tanuljunk szavakat❓

Publikált: 2020. ápr. 10. Szerző: Krisztina K.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a szavak tanulása a helyes nyelvtannál is sokkal fontosabb, hiszen egy nyelvtanilag nem tökéletes mondatot bárki megérthet, de szavak nélkül viszont semmilyen mondatot nem tudunk alkotni. Mégis a szótanulás az, amire úgy látom hogy a legkevesebb időt fordítják a nyelvtanulók, azzal a kifogással, hogy "nincs rá időm", "nekem ez nem megy, nem ragad meg a fejemben" stb.

Az alábbi mindössze 2+1 darab pofonegyszerű pontban szeretném bemutatni, hogyan tudsz minimális időráfordítással, maximális hatékonysággal szavakat tanulni.

✅ 1.) Sok kicsi sokra megy!

Leggyakoribb hiba, hogy hagyod felgyűlni a sok szót, majd leülsz egy szombat este, és egy óra alatt szeretnéd a fejedbe tuszkolni kb az egész szótárad tartalmát, vagy "jobb" esetben 2-3-4 oldalakat egyszerre. Aztán csodálkozol, hogy a szerdai angol órára már a felére sem emlékszel, pedig te bizony szombaton "megtanultad" a szavakat.

A hatékony szótanulás egyik legfontosabb kulcsa az, hogy egyszerre a lehető legkevesebb szóval foglalkozz, viszont a lehető leggyakrabban tedd ezt. Magyarán ne hetente egyszer tanulj 3 oldal szót, hanem minden nap tanulj, de maximum 2-5 szót! Reggel írd fel egy cetlire az aznapra kiválaszott pl 3 szót (lehetőleg példamondattal), de azokat nap közben többször olvasd át, és filózz el rajtuk egy kicsit.

Ne csak ismételgesd mint a papagáj, hanem vizualizáld amit mondasz, képzeld el a szituációt, éld bele magad, alkoss több különböző mondatot a szavaddal!! Minél többször, több különböző időben és helyen, annál jobb. Pl. először reggel mikor készülődsz, aztán mikor beérsz a munkába, utána ebédidőben, aztán hazafelé a buszon, végül pedig lefekvés előtt. Ez kb. napi 5ször 1-2 percet vesz igénybe.

✅ 2.) Szövegkörnyezet rulez!!

Az előző pontban tehát a "nekem sajnos nincs erre időm" című kifogásodra találtuk meg a megoldást, hiszen napi 5x1 perced csak van ezzel foglalkozni. ;) Az alábbiakban pedig a "nekem ez nem megy, nem tudom megjegyezni" című nyavalyádra találhatod a receptet. :)

A hatékony szótanulás másik legfontosabb kulcsa a szövegkörnyezet! Ez nem mást jelent, mint hogy a szótáradba ne különálló 1-1 szót vagy szerkezetet írj ki egymagában árválkodva, hanem a szót a szövegkörnyezetével (mondattal) együtt írd ki amiben láttad, hallottad, vagy te magad alkoss vele egy mondatot és úgy írd ki. ÉS! Így is tanuld meg. Magát a mondatot, félmondatot tanuld meg, ne külön az egy darab szót. Miért? Mert így tutira emlékezni fogsz rá!! Ráadásul képes leszel mondatban használni is, méghozzá helyesen!

Mondok egy példát. Pl. te kiírod hogy

"to look forward to + ige ING-es alakja = alig vár/nagyon vár valamit"

Lássuk be, ha kinyitod a szótárad, erre így ránézel, nem csoda hogy elmegy a maradék kedved is a szótanulástól és kijelented hogy te ezt nem tudod megjegyezni... Ezt ilyen formában lehetetlenség megtanulni, pláne később is emlékezni rá, lóg a levegőben, semmihez nem tudod kötni és valószínű helyesen használni sem. Hát ezt így én se akarám, és nem is tudnám megjegyezni. Nem is így tanultam soha szavakat! :)

Hanem így:

"I'm looking forward to meeting you. = Alig várom hogy találkozzunk"

Ezt a mondatot tanuld meg így egyben. Mivel ennek már konkrét jelentése van, az agyad könnyebben feldolgozza és jobban megragad, nem beszélve arról, hogy ha ezt megtanulod, akkor innentől gondolkodás nélkül fogod tudni használni bármilyen másik mondatban is. Pl. She's looking forward to going on holiday. A minta megragad a fejedben és önállóan képes leszel a szerkezetet bármely más saját mondatodba is beilleszteni.

Ha az 1.-es és 2.-es pontokat betartod, nincs az az isten aki téged megállítson a sikeres szótanulásban! :)

Van azonban egy titkos 3. pont is, amiről nem szabad megfeledkeznünk.

✅ 3.) Rendszeres ismétlés!

Szóval mostantól minden nap foglalkozol az angollal, de csak nagyon kicsit, hiszen csak napi 3 szót írsz ki magadnak. Azt is betartod hogy mondattal együtt tanulod a szavakat, sőt miközben napi 5x 1-2 percig foglalkozol velük, még saját mondatokat is alkotsz velük és bele is képzeled magad egy olyan szituációba amikor ezt mondanád. Csodák csodájára másnap tényleg emlékszel mind a 3 szóra és még használni is tudod. Aztán még 2 nap múlva is, esetleg még hétvégén is. Bár lehet hogy akkor már kevered a keddi "look after-t" a szerdai "look forward to-val". Hát pedig te mondatban tanultad.

Nos. A világ egy boldogabb hely lenne, ha egy szót elég lenne egyetlen nap elővenned, és ezután máris örökre emlékeznél rá. Bad news - rendszeres ismétlés nélkül csak rövidtávú lesz a sikered. Amit megtanultál hétfőn, arra kedden is rá kell nézned, elég csak egyszer átfutni. Amit hétfőn és kedden tanultál, arra szerdán is rá kell nézned, de elég csak egyszer átfutni, és így tovább. Hétvégén az egész heti adagodat még egyszer fusd át. A következő hét végén az összes addig tanult szót fusd át. 1 hónap múlva újra ismételni kell minden addigi szót, és így tovább. És még így is lesz olyan amit el fogsz felejteni, ez természetes. De a cél az, hogy minél kevesebb ilyen legyen, ennek a kulcsa pedig a rendszeres időközönként történő ismétlésben rejlik. :)