Legyen teljesen felkészült az angol nyelvvizsgára ennek az 5 lépésnek a segítségével

Legyen teljesen felkészült az angol nyelvvizsgára ennek az 5 lépésnek a segítségével

Publikált: 2023. jan. 27. Szerző: Svincak J.

Készülj fel az angol nyelvvizsgára 5 lépésben

Ha tanulmányi vagy szakmai okokból szeretnéd fejleszteni az angol nyelvtudásodat, akkor egy angol nyelvvizsga remek lehetőséget biztosít arra, hogy felmérd a tudásod és kitűzd, hogy miben szeretnél fejlődni. A vizsgára való felkészülés ijesztő feladat lehet, de alapos és célzott felkészüléssel megnyugodhatsz, hogy készen állsz nyelvtudásod bemutatására. Ebben az útmutatóban átveszünk néhány kulcsfontosságú lépést, amelyekkel felkészülhetsz az angol nyelvvizsgára, többek között azt, hogyan tájékozódj a vizsgatípusok között, milyen tananyagokat használj és tippeket adunk, hogy hogyan érhetsz el kiváló eredményeket az olyan angol nyelvvizsga-bizonyítványokon, mint a TOEFL vagy az IELTS. Szó lesz arról is, hogy az angolul tanuló gyermekek számára melyek a legjobb gyakorlatok, és tippeket adunk az angol órák sikeres teljesítéséhez.

1. lépés: Ismerkedj meg a vizsga felépítésével

A vizsga felépítésének megismerése kulcsfontosságú a jó pontszám eléréséhez. Utána kell nézned és meg kell ismerkedned a feltett kérdések típusaival, az idő korlátokkal és a pontozási rendszerrel. A vizsga felépítésének ismerete segít a hatékony felkészülésben és növeli a siker esélyét. Néhány átnézni való:

 • A vizsga felépítése: írásbeli vagy szóbeli
 • A kérdések típusai, amelyeket fel fognak tenni
 • A határidők
 • A pontozási rendszer
 • Ha megengedett, kérdezd meg a vizsgáztatótól a vizsga témáját

Az is hasznodra válhat, ha megérted a vizsga egyes szakaszainak a felépítését és az egyes szakaszokban feltett kérdések típusait. Ha mentálisan felkészültnek érzed magad a vizsgaszituációra az segít nyugodtnak maradni, és összpontosítani a tudásod bemutatására.

Példa a vizsgaformákra: írásbeli és szóbeli vizsga

Az írásbeli és a szóbeli angol nyelvvizsga között van néhány alapvető különbség, amelyekkel fontos megismerkedned, mielőtt elkezdesz készülni:

Az írásbeli angol nyelvvizsga jellemzően több különböző kérdéstípust tartalmaz, például feleletválasztós, szövegkiegészítéses és esszéíró kérdéseket, amelyek a tanuló nyelvtani, szókincsbeli és nyelvtani tudását mérik fel, továbbá felméri az olvasott szövegértést is.A vizsga tartalmazhat egy íráskészségre vonatkozó részt is, ahol a tanulónak esszét vagy novellát kell írnia.

A szóbeli angol nyelvvizsga ezzel szemben jellemzően beszéd- és hallgatási feladatokat tartalmaz, például beszélgetés a vizsgázókkal, prezentáció tartása, vagy egy kép vagy grafikon leírása.A vizsga tartalmazhat egy kiejtést vizsgáló részt is, ahol a tanuló kiejtését és hanglejtését is értékelik. A szóbeli vizsga célja, hogy felmérje a tanuló képességét a hatékony kommunikációra angol nyelven.

Felkészülés a TOEFL-re és az IELTS-re

A TOEFL- és IELTS-vizsgák felépítése némileg eltérhet a szokásos iskolai vizsgáktól, mivel ezek szabványosított tesztek, amelyek az angol nyelvtudásodat mérik. TOEFL és IELTS vizsgák az angol nyelv mind a négy készségét tesztelik: olvasás, írás, beszéd és hallás utáni szövegértés, így ezért is fontos, hogy gyakorolj és fejleszd a képességeidet ezeken a területeken.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a TOEFL és az IELTS kompetitív vizsgák, és hogy az ezekre való felkészülés több időt és erőfeszítést igényel.

2. lépés: sajátítsd el az alapokat: Szókincs, nyelvtan és kiejtés

Az írásbeli vagy szóbeli angol nyelvvizsgára való felkészülés során a három alapvető elem, amire fókuszálni kell az a szókincs, a nyelvtan, és a szóbeli vizsgák esetében a kiejtés. Ezek biztosítják a vizsga alapját, függetlenül a vizsgatémától vagy a vizsgaformától.

Hogyan fejlesztheted a szókincsedet

A szókincs minden angol nyelvvizsga alapvető eleme. A szókincsed fejlesztéséhez alkalmazhatod ezt a 10 tanulási módszert:

 • A telefonod, a számítógéped és a közösségi média fiókjaid nyelvének angolra való átállítása a napi szintű nyelvi gyakorlás érdekében
 • Egy téged érdeklő témákról szóló angol nyelvű blogbejegyzések olvasása
 • Könyvek, újságok és magazinok olvasása angol nyelven
 • Filmek nézése angol nyelven, szükség esetén feliratozva
 • Újságírás angol nyelven
 • Tanulócsoportok keresése, ahol angolul tudtok beszélgetni egymással
 • Tanulókártyák vagy online források használata az új szavak és jelentésük megtanulására
 • Tűzzük ki célul, hogy minden nap legalább 3-4 új szót tanuljunk meg
 • Győződj meg róla, hogy ezeket a szavakat kontextusban vagy mondatban foglalva tanulod meg, hogy komfortosan tudd használni őket
 • Ha ismered a vizsga témáját, keress olyan tananyagot, amely kapcsolódik a témához - ez egy jó lehetőség arra is, hogy hasonló témájú filmeket nézz meg
 • Ezeken kívül próbálj meg olyan szavakat megtanulni, amelyeket gyakran használnak bizonyos témákban, például az üzleti, tudományos vagy technológia területeken, mivel a vizsgán gyakran szerepelhetnek ilyen témájú kérdések.

  Hogyan javítsd a nyelvtant

  A következő lépés, hogy gyakorolnod kell a nyelvtant, különösen akkor, ha írásbeli vizsgát teszel. Az angol nyelvtani tudásod javításához az alábbi tanulási tippeket követheted:

  • Rendszeresen gyakorold az angol nyelvű írást
  • Tanulmányozd a nyelvtankönyveket és az online forrásokat
  • Olvass angol szövegeket, hogy megismerkedj a helyes nyelvtani szerkezetekkel
  • Vegyél részt egy online angol tanfolyamon, hogy megtanuld a nyelvtani szabályokat és visszajelzést kapj a tudásodról
  • Gyakorolj anyanyelvi szinten beszélőkkel, hogy képet kapj arról, hogyan használják a nyelvet természetes környezetben
  • Használj nyelvtanulásra kifejlesztett alkalmazásokat és szoftvereket, hogy interaktív feladatok és leckék segítségével tudd fejleszteni a nyelvtant

  Hogyan javítsd a kiejtésed

  Végezetül, ahhoz, hogy teljes mértékben felkészülj egy angol nyelvvizsgára, különösen egy szóbeli vizsgára, gyakorolni kell a kiejtését és a hanglejtést. Ha az alábbi lépéseket követed, a lehető legjobban fel tudsz készülni:

  • Rendszeresen gyakorold az angol nyelvű beszédet
  • Hallgass anyanyelvi szinten beszélőket, hogy fejleszd a hallás készséget
  • Tanuld meg a kulcsfontosságú szókincset és kifejezéseket
  • Gyakorold a társalgási készségeket
  • Tarts prezentációkat vagy beszédeket
  • Dolgozz a hanglejtésen

  Pro-tipp: Használj anyagokat a való életből

  A valós életből származó anyagok, például újságcikkek, podcastok és videók használata remek módja annak, hogy fejleszd az olvasási és hallgatási készségedet. Az ilyen típusú anyagok megismertetnek az angol nyelv stílusával és formájával úgy, ahogyan azt a valós élethelyzetekben használják, és segítenek megérteni a nyelv árnyalatait.

  3. lépés: Kérj segítséget egy oktatótól

  Egy korrepetitor vagy mentor hihetetlenül hasznos lehet az angol nyelvvizsgára való felkészülés során, mivel személyre szabott oktatást és támogatást tud nyújtani, amely a Te egyedi igényeidhez és céljaidhoz igazodik. Egy korrepetitor azon a konkrét területen is tud fejleszteni, ahol esetleg nehézségekkel küzdesz, például a nyelvtan, a szókincs vagy a kiejtés terén. Segíthet továbbá gyakorolni és fejleszteni a beszéd- és hallás készséget valós környezetben, ami a szóbeli vizsgák szempontjából kulcsfontosságú. Sok angol korrepetitor vagy tanár kínálja szolgáltatásait online, így az angol órákat az otthonod kényelméből is elvégezheted, függetlenül attól, hogy hol tartózkodsz.

  Ha a lakóhelyedhez közeli helyi angol korrepetálást szeretnél találni, online is megtalálhatod - egyes tanulási platformok kínálnak olyan keresési lehetőséget, amellyel helyi ajánlatokat találhatsz, például nyelviskolákat Budapesten, angolórákat Miskolcon, korepetálást Debrecenben vagy oktatót Szegeden.

  A korrepetitorral való munka akkor is előnyös lehet ha angol nyelvvizsgára készülsz, például TOEFL vagy IELTS vizsgára. A korrepetitor a vizsgán való részvételre vonatkozó konkrét felkészítéssel és gyakorló anyagokkal segíthet a teljesítményed javításában. Segíthet abban is, hogy feledezd azokat a területeket, amelyekre összpontosítani kell a tanulás során.

  Az angol korrepetitor vagy tanár keresésekor fontos figyelembe venni a korrepetitor képesítését, hogy megbizonyosodj arról, hogy megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkezik-e ahhoz, hogy segítsen Neked elérni a céljaid. Íme néhány képesítés, amit érdemes megnézni egy angol korrepetítónál:

  • Fokozat angol nyelvből vagy kapcsolódó szakterületről
  • Tanárképzés, például TESOL, CELTA vagy DELTA
  • Tapasztalat nem anyanyelvi beszélők angol oktatásáról
  • Az adott vizsga ismerete, amelyre készülsz
  • Pozitív referenciák vagy ajánlások korábbi tanítványoktól

  Azt is fontos megjegyezni, hogy a megfelelő képesítéssel rendelkező oktató nem az egyetlen tényező, amit figyelembe kell venni, fontos az is, hogy olyan oktatót találj, akivel jól érzed magad. Valaki, akivel könnyen tudsz kommunikálni, és aki képes a tanítási stílusát a te tanulási stílusodhoz igazítani, segít motiváltnak és összeszedettnek maradni.

  4. lépés: Maradj összeszedett

  Az angol nyelvvizsgára való felkészülés során fontos az összeszedettség megőrzése. Ha elkészítesz egy tanulási ütemtervet (és betartod!), és gondoskodsz arról, hogy elegendő időt szánj a tanulásra, valamint arra, hogy azokon a területekre koncentrálj, amelyeken a legtöbbet kell fejlődnöd, akkor a helyes úton tudsz maradni. Figyeld a fejlődésed, és szükség szerint módosítsd a tanulási ütemtervet. Gondoskodj arról, hogy tarts szüneteket, és adj időt magadnak a pihenésre és feltöltődésre.

  Az angol nyelvvizsgára való tanulás összeszedett megközelítése nemcsak abban segít, hogy koncentrált és motivált maradj, hanem azt is biztosítja, hogy hatékonyan használd ki a tanulásra szánt időt. Számos módja van annak, hogy összeszedett maradj és a lehető legtöbbet hozd ki a tanulásra szánt időből, az alábbiakban néhány tipp is segíthet ebben:

  Készíts egy tanulási ütemtervet:

  Tervezd meg, hogy mikor fogsz tanulni, és tartsd magát ehhez. Győződj meg róla, hogy elegendő időt szánsz a tanulásra és arra, hogy azokon a területeken dolgozol, amelyeken a leginkább fejlődnöd kell. Ez segíteni fog abban, hogy a helyes úton maradj, és a lehető legtöbbet hozd ki a tanulásra szánt időből.

  Keress angol nyelvórákat vagy tanfolyamokat:

  Résztvehetsz angol órákon vagy tanfolyamokon akár személyesen, akár online, akár egy önfejlesztő programon keresztül is. Így biztos lehetsz abban, hogy profi tanártól tanulsz, és megfelelő útmutatást kapsz a vizsgádhoz.

  Követheted nyomon a fejlődést:

  Vezess naplót vagy jegyzetfüzetet, amelyben nyomon követheted a fejlődésedet, jegyzetelhetsz, és felírhatod a megtanult új szavakat és nyelvtani szabályokat. Így könnyedén visszatérhetsz és átnézheted a tanult anyagot.

  Rendszerezd a tananyagot:

  Tartsd a tananyagokat rendszerezve és könnyen hozzáférhetően. Használj tanulókártyákat vagy más memóriakártyákat, hogy segítsen megjegyezni a fontos szókincset és nyelvtani szabályokat.

  Maradj motivált:

  Találj egy tanulócsoportot vagy tanuló partnert, hogy motivált és tudatos maradj. Jutalmazd meg magad, ha elérsz bizonyos mérföldköveket, vagy ha befejezel egy nehéz feladatot.

  5. lépés: Gyakorolj!

  Az angol nyelvvizsgára való felkészülés során ez kulcsfontosságú. Minél többet gyakorolsz, annál jobban meg fogod ismerni a vizsga felépítését és a feltett kérdések típusait. A gyakorlás egyik módja a gyakorló tesztek és a mintakérdések kidolgozása. Ez segít Neked ráérezni, hogy milyen típusú kérdések szerepelnek majd a vizsgán, és segít az általános vizsgakészségek javításában is. Emellett a nyelvtant, a szókincset és a kiejtést is gyakorolhatod azáltal, hogy minél többet olvasol, írsz és beszélsz angolul.

  Néhány praktikus módszer, amellyel rendszeresen gyakorolhatsz az angol nyelvvizsgára:
  • Mérd az időt a gyakorló teszteken
  • Egy angol anyanyelvi szinten beszélővel beszélgess és írásban kommunikálj
  • Gyakorolj vizsga körülmények között
  • Gyakorold a vizsga minden részét
  • Ha lehetséges, utazz angol nyelvterületre, hogy el tudj merülni a nyelvben

  A gyermek angol nyelvvizsgára való felkészülésének segítése

  Ha szülőként segíteni szeretnél gyermekednek az angol nyelvvizsgára való felkészülésben, több lehetőséged is van erre. Az angol nyelvet második nyelvként tanuló gyermekek olyan kihívásokkal szembesülhetnek, mint az új nyelvtani szerkezetek megértésének és használatának nehézségei, a folyékony nyelvtudás hiánya és a korlátozott szókincs. A megfelelő megközelítéssel és forrásokkal azonban a gyerekek hatékonyan megtanulhatnak angolul. Ezek közé a hatékony módszerek közé tartozik a támogató és bátorító tanulási környezet biztosítása, a vizuális segédanyagok és gyakorlati tevékenységek használata, valamint az angol anyanyelvűek tanárként vagy oktatóként való alkalmazása. Emellett a beszéd és a hallás gyakorlása természetes környezetben, például beszélgetés és játék révén is segíthet a gyerekeknek a beszédkészség javításában.

  Itt van néhány módszer, amellyel segíthetsz gyermekednek az angol nyelvvizsgára való felkészülésben:

  • Bátorítsd őket arra, hogy különféle angol nyelvű szövegeket olvassanak, például könyveket és rajzfilmeket. Ez segít fejleszteni a szókincsüket, nyelvtani és szövegértési készségeiket.
  • Hagyd, hogy gyakorolják az angol nyelvű írást, például mesék, novellák vagy játékos versek megírásával. Ez segít nekik javítani az íráskészségüket és fejleszteni az írásban való világos kifejezés képességét.
  • Hagyd, hogy gyakorolják az angol nyelvű beszédet és hallást. Ez történhet akár úgy, hogy angol nyelvű filmeket vagy tévéműsorokat néztek, vagy úgy is ha könnyed beszélgetéseket folytattok például vacsora közben.
  • Segítsd őket a nyelvtan és a szókincs szórakoztató módon történő gyakorlásában. Ez történhet gyakorlatok, tanulókártyák és kvízek segítségével.
  • Fogadj fel egy korrepetitort, vagy írasd be őket egy angol nyelvtanfolyamra. Ez plusz támogatást és útmutatást nyújt számukra a vizsgára való felkészüléshez.
  • Bátorítss és segítsd őket az időbeosztásra és a szervezettségre. Ez segíteni fog nekik abban, hogy a jó úton maradjanak és a lehető legtöbbet hozzák ki a tanulásra szánt idejükből.

  Végül pedig légy támogató és bátorító, és emlékeztesd őket arra, hogy a gyakorlás és a kemény munka kifizetődő lesz.

  Összegzés

  Végeredményben az angol nyelvvizsgára való felkészülés kihívást jelentő feladat, de a megfelelő gondolkodásmóddal és megközelítéssel elérheted a céljaidat. A vizsga felépítésének megértésével, a szókincsed fejlesztésével, gyakorlással és a valódi életből származó anyagok használatával jó úton fogsz haladni a siker felé. Emellett a korrepetitorral való munka vagy az angol nyelvórák személyre szabott oktatást és támogatást nyújthatnak a céljaid eléréséhez.