Angoltanítás gyerekeknek - tippek és trükkök

Angoltanítás gyerekeknek - tippek és trükkök

Publikált: 2023. febr. 5. Szerző: Svincak J.

Az angol egy rendkívül hasznos nyelv, és ha már fiatal korban megismerkedünk vele, akkor könnyebben elsajátíthatjuk, amely számos előnnyel jár idősebb korban. Az angol nyelv tanítása gyerekek számára azonban kihívást jelentő feladat lehet, különösen azok számára, akik maguk nem anyanyelvi szinten beszélik az angolt. Az angol nyelvtanítás sikerének kulcsa abban rejlik, hogy a tanulási folyamatot szórakoztatóvá, magával ragadóvá és hatékonyabbá tegyük. Ez a blogbejegyzés gyakorlati tanácsokat és tippeket ad a tanároknak és a szülőknek azzal kapcsolatban, hogy hogyan tanítsanak angolul kisgyerekeknek.

Ha szeretnél bérelni egy oktatót aki segíthet a gyermekednek a tanulásban, akkor ez is egy nagyszerű módja annak, hogy növeld az önbizalmát és tanulásra ösztönözd. Akár budapesti angol oktatóra, akár debreceni angoltanárra van szüksége, az erre a célra létrehozott oktatási weboldalak segítségével a lakóhelyéhez közeli tanárokat kereshet.

Az alapokkal, például a szókincs és a nyelvtan elsajátításával, valamint szórakoztató és magával ragadó tevékenységekkel, például játékok és mesék beiktatásával a gyerekek könnyebben fejleszthetik angol nyelvtudásukat. Emellett a vizuális segédeszközök használata, a beszélgetésre való ösztönzés és a pozitív tanulási környezet megteremtése mind segíthet a gyerekeknek abban, hogy magabiztosabbnak és motiváltabbnak érezzék magukat a tanulásban. Az önálló tanulás és az előrehaladás jutalmazása szintén fontos tényezők lehetnek abban, hogy a gyerekek folytassák az angol nyelvtanulást. Ebben a blogbejegyzésben részletesebben is megvizsgáljuk ezeket a tippeket és trükköket, hogy megadjuk azokat az eszközöket, amelyekkel elindulhat gyermeke a tanulási útján.

Maradjon egyszerű és kezdjen az alapokkal

Az angol nyelvtanítás során fontos, hogy a leckék egyszerűek, tömörek és könnyen érthetőek legyenek. Kerülje a bonyolult szókincs vagy nyelvtani szerkezetek használatát, és helyette inkább az alapkészségek erős megalapozására összpontosítson. Ha a leckék egyszerűek és könnyen érthetőek, a gyerekek kevésbé érzik magukat túlterheltnek és magabiztosabbak lesznek az angol nyelvtudásukat illetően.

A legelején adjon a gyermeknek néhány egyszerű, alapvető feladatot és tanulási célt. Tanítsa meg a mindennapi témákhoz kapcsolódó alapvető szavakat, például a számokat, színeket, formákat és a hétköznapi tárgyak. Ezek a kifejezések szolgálnak majd a haladóbb szókincs és nyelvtan építőköveiként a jövőbeni nyelvtani szerkezetekhez.

Egy hasznos ötlet a képek használata, illetve történetek és dalok segítségével segítsük a gyerekeket abban, hogy az új szavakat össze tudják párosítani a jelentésükkel.

Az alábbiakban itt van néhány ötletet egyszerű feladatokra és tanulási célokra a kezdéshez:

 • Naponta 4-5 alapszót tanítson meg nekik a napi rutinokhoz kapcsolódóan, például fogkefe, reggeli vagy cipő.
 • Tanítsa meg nekik az angol ábécét, és kérje meg a gyermeket, hogy nevezzen meg egy állatot mindegyik kezdőbetűvel.
 • Tanítsa meg olyan alapvető mondatszerkezetekre, mint például "boldog vagyok" vagy "szeretem a fagyit".
 • Játsszon le angol nyelvű videókat, filmeket és dalokat, és beszélgessen a bennük szereplő történetekről.
 • Nézzenek együtt képeskönyveket, és kérje meg a gyermekét, hogy idézzen fel egy oldalt az előző napról.

Tegye szórakoztatóvá

A gyerekek nagyobb valószínűséggel vesznek részt olyan tanulási folyamatban, ahol jól érzik magukat. Építsen be játék alapú tevékenységeket, például játékokat, dalokat és meséket a tanórákba, hogy a gyermek érdeklődését és motiváltságát fenntartsa. Például játszhat szókincsfejlesztő játékokat, amelyek segítenek a gyerekeknek gyakorolni az új szavakat. A dalok és mesék is segítenek ráerősíteni a szókincsre és a nyelvtani szerkezetekre, mindezt szórakoztató és magával ragadó módon.

Itt van néhány javaslat szórakoztató tevékenységekre, amelyeket az angol órákon használhat:

 • Szerepjáték: A gyermek játsszon el különböző életeseményeket, például ételrendelést egy étteremben, vagy orvosi látogatást.
 • Mesejáték: Bátorítsuk a gyerekeket, hogy meséljék el saját történeteiket, vagy játsszák el a történeteket szórakoztató és interaktív módon.
 • Zene és ének: Használjon dalokat és rímeket, , melyek szórakoztató módon segítenek a gyerekeknek a szavak és a nyelvtan elsajátításában.
 • Kézműveskedés és projektek: A gyermek készítsen saját projekteket, például készítsen egy albumot vagy posztert, hogy segítsen számára megerősíteni a szókincset és a nyelvtant.
 • Kincsvadászat: Készítsen kincskereső játékot, angolul írt nyomokkal, hogy a gyerekek szórakozva és interaktív módon gyakorolhassák a szókincset és a nyelvtant.

Vizuális segédeszközök használata

A gyerekek vizuálisan tanulnak, ezért vizuális segédeszközök, például tanulókártyák, poszterek, filmek vagy videók használata segíthet a szókincs megerősítésében és a tanulmányok rögzülésének elősegítésében. A vizuális segédeszközök abban is segíthetnek, hogy a gyerekek könnyebben megértsék az új szavak jelentését és használatát. Például tanulókártyák segítségével segíthet a gyerekeknek megtanulni az új szavakat, majd a megértésük megerősítése érdekében kikérdezheti őket a szavakról.

A vizuális segédanyagok használata szintén remek módja annak, hogy az angol nyelvórákat szórakoztatóvá és interaktívvá tegye a gyerekek számára. Íme néhány példa a vizuális segédeszközökre, amelyeket az angol nyelvtanítás során használhatunk a gyerekeknek:

 • Tanulókártyák: Használjon képekkel és szavakkal ellátott tanulókártyákat, hogy segítsen a gyerekeknek új szavakat tanulni és gyakorolni a szókincset.
 • Poszterek és illusztrációk: Használjon posztereket és illusztrációkat, hogy segítse a gyerekeket az új szókincs és nyelvtan megértésében, és hogy vizuálisan könnyebbé tegye a leckéket.
 • Videoklipek: Használjon rövid videoklipeket, például animációs rajzfilmeket, hogy a gyerekek gyakorolhassák a hallás utáni szövegértést és beszédkészségüket, valamint megerősítsék a szókincset és a nyelvtant.
 • Infografikák: Használjon infografikákat, mely segítenek a gyerekeknek szórakoztató módon megérteni az összetett információkat, például a nyelvtani szabályokat vagy az igekötőket.
 • Fotók és képek: Használjon fotókat és képeket, hogy segítse a gyerekeket az új szavak, fogalmak és összefüggések megértésében, és hogy vonzóbbá tegye a leckéket számukra.
 • Interaktív táblák: Használjon interaktív táblákat, leckéket és tevékenységeket, például kvízek és játékok létrehozásával, hogy a gyerekek figyelmét és motivációját fenntartsa.

Ösztönözze a beszédet

A beszélgetés ösztönzése fontos szerepet játszik abban, hogy a gyerekek fejlesszék beszéd- és halláskészségüket. Beszélgetésbe elegyedhet gyermekével az őt érdeklő témákról, és ösztönözheti őt arra, hogy kérdezzen, valamint ossza meg gondolatait és véleményét is. Jó ötlet lehet a való életből származó dolgokról beszélgetni, olyanokról, amelyek a gyermek számára ismerősek.

Egy pár módszer arra, hogy beszélgetésre ösztönözzük a gyermeket angolul:

 • Adjon lehetőséget a beszédre: Adjon a gyermeknek bőséges lehetőséget a beszédkészség gyakorlására, például szerepjátékok, viták és prezentációk révén.
 • Biztonságos és támogató környezet megteremtése: Bátorítsa a gyermeket a beszédre egy olyan biztonságos és támogató környezet megteremtésével, ahol nyugodtan hibázhat és kipróbálhat új dolgokat.
 • Tegyen fel nyitott kérdéseket: Tegyen fel nyitott kérdéseket, amelyek arra ösztönzik a gyermeket, hogy kifejtse gondolatait és véleményét az egyszerű igen-nem kérdések helyett.
 • Bátorítsuk a gyermeket, hogy kérdezzen: Bátorítsuk a gyermekeket, hogy kérdezzenek és fejezzék ki kíváncsiságukat, ezzel segítve őket a magabiztosabban kommunikációban.
 • Használjon valós életből vett példákat: Használja fel a valós életből vett történéseket és mindennapi élményeket, például amikor vásárolni vagy étkezni mennek, hogy segítse a gyermeket a beszédkészség gyakorlásában.

Pozitív tanulási környezet kialakítása

A pozitív tanulási környezet megteremtése elengedhetetlen a gyermek nyelvtanulásának sikerességében. A gyermek bátorítása, a pozitív visszajelzés, a kreativitást és kísérletezést elősegítő, támogató légkör megteremtése segíthet abban, hogy magabiztosabbnak érezze magát az angol nyelvtudásában, és motiváltabb legyen a tanulás folytatására.

Az alábbiakban néhány tippet adunk arra vonatkozóan, hogy hogyan teremtsen pozitív tanulási környezetet gyermeke számára:

 • Ösztönözze az kitartó mentalitást: Ösztönözze a gyerekeket, hogy a hibákat a fejlődés lehetőségének tekintsék, bíztassa kitartó mentalitásra azáltal, hogy az erőfeszítést dicséri a kitűnőség helyett.
 • A közösségi érzés elősegítése: A többi gyermekkel való együttműködés ösztönzése segíthet a gyermeknek motiváltnak maradni. Ha gyermekét a lakóhelyéhez közeli angolórára szeretné beíratni, akkor ezeket megtalálhatja interneten a “város” angolóra vagy angol leckére keresve.(pl. Budapest angolóra vagy Debrecen angol lecke).
 • A kreativitás és kíváncsiság ösztönzése: Bátorítsa a gyermekeket, hogy kreatívan fejezzék ki magukat, kérdezzenek, és kövessék hobbijaikat, szenvedélyeiket.
 • Biztonságos és támogató környezet megteremtése: Hozzon létre egy biztonságos és támogató környezetet, ahol a gyermek nyugodtan hibázhat és kérhet segítséget.
 • Ünnepeljük meg a sikereket és a fejlődést: Ünnepeljük a gyerekek sikereit és fejlődését legyenek azok bármely kicsik vagy nagyok, és ismerjük el a kemény munkájukat, erőfeszítéseiket.
 • Szabjuk személyre a tanulást: Szabja személyre a tanulást azáltal, hogy a tevékenységeket és az anyagokat az egyes gyermekek egyéni igényeihez és érdeklődési köréhez igazítja.
 • Erősítse a nyelvtanuláshoz való pozitív hozzáállást: Bátorítsa a gyermeket, hogy a nyelvtanulást szórakoztató és élvezetes tevékenységnek tekintse, és segítsen neki felismerni az angol nyelvtanulás értékét és fontosságát.

Ösztönözzük az önálló tanulást

Az önálló tanulás ösztönzése fontos része annak, hogy segítsük a gyermekeket nyelvi készségek fejlesztésében. Bátoríthatja gyermekét, hogy önállóan fedezze fel és ismerje meg az angol nyelvet, például angol nyelvű könyvek olvasásával, angol nyelvű videók megtekintésével és angol nyelvű hanganyag hallgatásával. Az önálló tanulás segíthet a gyermekeknek szókincsük bővítésében, olvasási és a hallás utáni szövegértés gyakorlásában, valamint az angol nyelv megértésében. Azáltal, hogy a gyermek a tanulási folyamatot sajátjának érzi, nagyobb valószínűséggel marad motivált és elkötelezett a fejlődés iránt.

Egy pár módszer arra, hogy segítsen a sajátjának érezni és önállóan tanuljon a gyermek:

 • Használjon interaktív tanulási tevékenységeket: Építsen be interaktív tanulási tevékenységeket, például játékokat, rejtvényeket és szerepjátékokat, hogy a tanulási folyamat érdekesebbé váljon.
 • Bátorítsuk az önértékelést: Bátorítsuk a gyereket arra, hogy értékelje a tanulást és nyomon kövesse a saját fejlődését.
 • Bátorítsa a kísérletezést: Engedje meg a gyermeknek, hogy új tanulási stratégiákkal kísérletezzen, és segítsen neki megtalálni azt, ami számára a legjobban működik.
 • Bátorítsuk az önkifejezést: Bátorítsuk a gyermeket, hogy kreatívan fejezze ki magát írásban, művészetben, zenében vagy az önkifejezés bármely formáiban.
 • Segítse elő a saját projekteket: Bátorítsa a gyermekeket saját projektek, például kutatási projektek vagy prezentációk kidolgozására, így lehetőséget kapnak arra, hogy hasznos módon alkalmazzák a tanultakat.

Jutalmazza a fejlődést

A gyermekek nagyobb valószínűséggel folytatják a tanulást, ha úgy érzik, hogy értékelik és jutalmazzák őket a fejlődésükért. Gondolja át, hogy jutalmazza gyermekét az angolban elért eredményeiért, akár dicséret, matricák vagy más ösztönzők formájában. Például adhat gyermekének egy matricát vagy egy oklevelet minden alkalommal, amikor befejez egy leckét, vagy megünnepelheti a fejlődését azzal, hogy elviszi egy különleges élményre vagy kirándulásra. Ez segíthet a gyerekeknek abban, hogy büszkék legyenek az eredményeikre, és motiváltabbak legyenek a tanulás folytatására.

A fejlődés megjutalmazása hatékony módja annak, hogy motiválja és bátorítsa a gyermekeket az angol nyelvtanulás során. Íme néhány módszer a fejlődés jutalmazására:

 • Szóbeli dicséret: Adjon szóbeli dicséretet és elismerést a jól végzett munkáért. Az olyan egyszerű mondatok, mint a "Szép munka!" vagy a "Nagyon jól csinálod!" sokat segíthetnek a gyermek önbizalmának és motivációjának növelésében.
 • Tanúsítványok: Adjon okleveleket vagy díjakat a gyermek fejlődésének és eredményeinek elismerésére, és tegye ki őket otthon.
 • Különleges kiváltságok: Ajánljon különleges kiváltságokat, például extra játékidőt vagy a következő tanulási tevékenység kiválasztásának lehetőségét a fejlődés jutalmaként.
 • Matricák vagy jelvények: Használjon matricákat vagy jelvényeket a gyermek fejlődésének és eredményeinek vizuális megjelenítéseként, és engedje meg, hogy büszkén mutogassa a matricáit.
 • Személyre szabott visszajelzés: Adjon személyre szabott visszajelzést a gyermek fejlődéséről, kiemelve az erősségeit, és javaslatokat téve a javításra.
 • Ünneplések: Ünnepelje meg a gyermek sikereit és mérföldköveit egy különleges tevékenységgel, például egy partival vagy egy mozinappal, hogy megünnepelhessük a fejlődését és eredményeit.

Összegzés

Végeredményben az angoltanítás a gyermekeknek mind a szülő, mind a gyermek számára kifizetődő és élvezetes élmény lehet. Ha a leckék egyszerűek maradnak, és az alapokkal kezdjük, például a könnyű szavakkal, mint a színek és az állatok, valamint szórakoztató és magával ragadó feladatokkal, például játékokat és meséket építünk be, a gyerekek nagyobb valószínűséggel fogják fenntartani érdeklődésüket és motivációjukat a tanulás iránt, és gyorsabban fejlődik az angol tudásuk. A vizuális segédeszközök használata, a beszélgetés ösztönzése és a pozitív tanulási környezet megteremtése szintén segíthet abban, hogy a gyerekek magabiztosabbnak és motiváltabbnak érezzék magukat a tanulásban. Végül, ha olyan tanárt fogad fel, aki segít a gyermekének a tanulásban, az nagyszerű módja annak, hogy növelje a gyermek a fejlődését és az önbizalmát. Ha angol oktatót keres, a dedikált oktatói weboldalak lehetővé teszik, hogy lakóhelyéhez közeli tanárokat keressen. Ezekkel a tippekkel és trükkökkel a kezében megvan a lehetősége, hogy segítse gyermekét elindulni az angol nyelvtanulás útján, és kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket.