Készüljön fel az üzleti angol nyelvtudása fejlesztésére ezzel a 6 lépéssel

Készüljön fel az üzleti angol nyelvtudása fejlesztésére ezzel a 6 lépéssel

Publikált: 2023. márc. 13. Szerző: Svincak J.

Ahogy a világ egyre jobban összefonódik, az angol nyelv az üzleti élet globális nyelvévé válik. Akár kollégákkal, ügyfelekkel vagy vásárlókkal kommunikál a világ minden tájáról, az erős angol nyelvtudás elengedhetetlen a sikerhez az üzleti életben. Az üzletkötéstől kezdve az e-mailek megírásáig, ha hatékonyan és eredményesen tud angolul kommunikálni, az segíthet szakmai céljai elérésében és abban, hogy pozitív benyomást keltsen másokban.

Ebben a bejegyzésben hat lépést mutatunk be az üzleti angol nyelvtudása fejlesztéséhez. Akár diák, szakember vagy vállalkozó, ezek a lépések segítenek fejleszteni a globális üzleti környezetben való sikeres helytálláshoz szükséges nyelvtudását. Ha követi ezeket a lépéseket, felmérheti jelenlegi tudásszintjét, jó olvasási szokásokat alakíthat ki, gyakorolhatja beszéd- és halláskészségét, fejlesztheti íráskészségét, használhatja a modern technológia adta lehetőségeket a nyelvtanulás kiegészítésére, valamint visszajelzést és korrekciót kaphat egy képzett oktatótól vagy magántanártól. Kezdjük el!

1. lépés: Mérje fel jelenlegi angol nyelvtudásának szintjét

Mielőtt elkezdené fejleszteni angol nyelvtudását, elengedhetetlen, hogy felmérje jelenlegi tudásszintjét. Ez segít reális célokat kitűzni, és a tanulási erőfeszítéseit azokra a területekre összpontosítani, ahol a legtöbb fejlesztésre van szüksége.

Az angol nyelv jelenlegi szintjének felmérésére jó módszer egy nyelvvizsga vagy egy angol nyelvvizsga-tanúsítvány megszerzése. Az angol nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése bizonyítja a potenciális munkaadók számára, hogy magas szintű nyelvtudással rendelkezik, és komoly versenyelőnyhöz juttathatja a munkaerőpiacon. Mivel azonban számos lehetőség áll rendelkezésre, kihívást jelenthet annak eldöntése, hogy a karriercéljai szempontjából melyik bizonyítvány a megfelelő.

Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb angol nyelvvizsga-bizonyítványokat, és azt, hogy hogyan szerezheti meg őket:
 • TOEFL (Test of English as a Foreign Language): feleletválasztós kérdések, esszék és beszéd feladatok, amelyek az olvasási, hallgatási, beszéd- és íráskészséget tesztelik.
 • IELTS (International English Language Testing System): feleletválasztós kérdések, esszék és beszédfeladatok, amelyek az olvasási, írási, beszéd- és halláskészséget tesztelik.
 • TOEIC (Test of English for International Communication): feleletválasztós kérdések, a hallás utáni és olvasási készségeket teszteli.
 • Cambridge angol nyelvvizsgák (pl. CAE, CPE, FCE): feleletválasztós kérdések, esszék és beszédfeladatok, amelyek az olvasási, írási, beszéd- és halláskészséget tesztelik.
 • PTE (Pearson Test of English): számítógépes vizsga feleletválasztós kérdésekkel, beszéd- és írásbeli feladatokkal, az olvasási, írási, beszéd- és halláskészséget tesztelve.

Ha többet szeretne megtudni az angol nyelvvizsga-tanusítványokról, és meghatározni, hogy melyik felel meg a karrier céljainak, olvassa el a hogyan válassza ki a megfelelő angol nyelvvizsga-tanusítványt a karrierjéhez című blogbejegyzésünket.

Az angol nyelvtudásod felmérésekor fontos, hogy a nyelvtani és szókincsbeli ismereteidet, valamint a beszéd- és halláskészségedet egyaránt figyelembe vegyük. Egy nyelvismereti teszt segíthet abban, hogy mind a négy nyelvi készség (olvasás, írás, beszéd és hallás utáni szövegértés) szintjét jól felmérje. Egy anyanyelvi beszélgetés egy anyanyelvi beszélővel vagy nyelvi cserepartnerrel segíthet azonosítani azokat a területeket, ahol esetleg a kiejtés, az intonáció vagy az üzleti környezetben használatos gyakori kifejezések és idiómák terén nehézségekbe ütközik.

2. lépés: Alakítson ki új olvasási szokásokat

Az olvasás az egyik leghatékonyabb módja a szókincs, a nyelvtan és az íráskészség fejlesztésének. Ha széleskörűen és rendszeresen olvas, mélyebb megértést szerezhet az angol nyelvről, és jobban fogja tudni hatékonyan kommunikálni az ötleteit és gondolatait üzleti környezetben. Az üzleti angol nyelvtudás fejlesztéséhez különösen hasznos olvasmányok közé tartoznak az újságok, magazinok, könyvek és az iparág-specifikus kiadványok.

Az alábbiakban néhány olyan online forrásra teszünk javaslatot, amelyek javítják az üzleti angol nyelvtudását, és betekintést nyújtanak a globális üzleti piacra:
 • Business English Pod
 • BBC Business Daily
 • The Economist
 • The Financial Times
 • Harvard Business Review
 • Inc.com
 • Entrepreneur.com
 • Forbes

Olvasáskor fontos, hogy a tudás szintjének megfelelő anyagot válasszon. Arra is ügyelnie kell, hogy aktívan olvasson: foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat, készítsen szókincslistát, és jegyzetelje le a lényeges észrevételeit. Ez segít az új szavak és nyelvtani szerkezetek elsajátításában, és jobban tudja majd használni azokat a saját szövegalkotása és beszéde során.

3. lépés: Gyakorolja a beszéd- és hallgatási készségeit

Üzleti környezetben az erős beszéd- és hallgatási készség elengedhetetlen. A globális üzleti környezetben a sikerhez elengedhetetlen a világos kommunikáció, a mások mondanivalójának megértése és a megfelelő válaszadás képessége. Beszéd- és halláskészségének fejlesztése érdekében részt vehet angol nyelvű csoportokban, beszélgetésórákon, valamint gyakorolhatja az üzleti életben előforduló szituációkat.

Az üzleti angol nyelv leggyakrabban használt kifejezései és használatuk

Ahogy elkezdi használni az üzleti angol nyelvet a való életben, jó ötlet, ha ismer néhány kulcsfontosságú kifejezést, amelyekre a hétköznapi helyzetekben hivatkozhat. Az alábbiakban említünk néhány példát ilyen kifejezésekre

Tárgyalás: "Can we make a deal?", "What's your best offer?", "I'd like to propose a compromise"

Bemutatás: "Let me walk you through the slides", "As you can see from the chart", "I'd like to draw your attention to..."

Visszajelzés: "I appreciate your efforts, and...", "I'm impressed with your progress in...", "It would be helpful if you could..."

A kifejezések megtanulása mellett a kiejtésen és az intonáción is dolgoznia kell. Ez segíthet abban, hogy hatékonyabban kommunikáljon, és az anyanyelvi beszélők jobban megértsék. Gyakorolhatja az üzleti életben használatos gyakori kifejezéseket és szókincset is, például tárgyalások, prezentációk és visszajelzések készítése során. Üzleti témájú podcastok vagy TED-előadások meghallgatása szintén segíthet a hallásgyakorlásban, valamint új szókincs és idiómák elsajátításában.Ha szeretne mélyebben elmerülni a nyelvtanulás optimalizálását szolgáló különböző típusú anyagok és források témakörében, olvassa el a Effektív tanulási technikák című blogbejegyzésünket. .

4. lépés: Fejlessze az íráskészségét

Az erős íráskészség ugyanolyan fontos, mint a beszédkészség és a hallás utáni szövegértés az üzleti életben. Akár e-maileket, feljegyzéseket vagy jelentéseket ír, alapvető fontosságú, hogy világosan és tömören tudja közölni gondolatait.

Írás közben fontos, hogy megfelelő nyelvezetet és formázást alkalmazzon. Használjon például hivatalos nyelvezetet, és kerülje a szlenget vagy a köznyelvi kifejezéseket. Arra is ügyelnie kell, hogy gondosan lektorálja az írását a gyakori hibák, például az alany-ige egyeztetés, az igeidők következetessége és a prepozícióhasználat tekintetében. Az olyan források, mint a tankönyvek és az online tanfolyamok is segíthetnek abban, hogy többet tudjon meg az üzleti írásról és fejlessze íráskészségét.

Az alábbiakban néhány kíváló tankönyvet talál az üzleti szövegalkotásról, amelyek segítenek fejleszteni az üzleti angol nyelvű íráskészségét:
 • The business writer's handbook by Gerald J. Alred
 • The Only Business Writing Book You'll Ever Need by Laura Brown
 • Effective Business Writing by Maryann V. Piotrowski

5. lépés: Használja a modern technológiát a tanulása kiegészítésére

A technológia nagyszerű eszköz lehet a nyelvtudás fejlesztéséhez. Számos nyelvtanulási alkalmazás, online tanfolyam és nyelvtani gyakorlat áll rendelkezésre, amelyek segítségével kiegészítheti a tanulást, és szórakozva és magával ragadó módon gyakorolhatja az angol kommunikációt. Ha célokat tűz ki, nyomon követi a fejlődését és rendszeresen gyakorol, a legtöbbet hozhatja ki ezekből az erőforrásokból, és gyorsabban fejlesztheti üzleti angol nyelvtudását.

Ezek a nyelvtanulási alkalmazások segítenek abban, hogy gyorsan, egyszerűen és otthonról, kényelemben fejleszthesse üzleti angol nyelvtudását:

A nyelvtanulási alkalmazásokon és online tanfolyamokon kívül számos más technológiai eszköz is segíthet üzleti angol nyelvtudásának fejlesztésében. Léteznek például olyan szoftverek és alkalmazások, amelyek a gyakori hibák kiemelésével és javítási javaslatokkal segíthetnek az íráskészség javításában. Vannak olyan online eszközök is, amelyek segíthetnek a kiejtés és az intonáció gyakorlásában, mint például az English Central weboldal vagy a Google Translate alkalmazás beszédfelismerő funkciója.

6. lépés: Kérjen visszajelzést egy oktatótól vagy magántanártól

Az üzleti angol nyelvtudás fejlesztéséhez elengedhetetlen, hogy szakképzett oktatótól vagy magántanártól kapjon visszajelzést és javítást. Egy jó oktató vagy tanár segíthet azonosítani a leggyakoribb hibákat és azokat a területeket, ahol fejlődnie kell, valamint személyre szabott visszajelzést és korrekciót ad, hogy gyorsabban haladhasson. Sokféleképpen találhat magántanárt vagy oktatót, beleértve a nyelviskolákat és az online korrepetálási szolgáltatásokat, -weboldalakat és -platformokat.

Attól függően, hogy hol él, a legvalószínűbb, hogy találni fog a környékén olyan nyelviskolát, ahol személyes angol órákat tartanak. Ha beiratkozik nyelvórákra vagy angol korrepetálásra, az is lehetőséget adhat a strukturáltabb nyelvtanulásra és arra, hogy más anyanyelvi beszélőkkel találkozzon az angol nyelvtanulása során. Ezeket megtalálhatja, ha rákerese a "városa" angol órákra vagy angol leckékre (pl. angol óra Miskolcon vagy angol korrepetálás Budapesten).

Ha nem biztos abban, hogy a nyelvtanfolyam megfelelő-e, egy másik nagyszerű lehetőség a személyes korrepetálás. A személyes korrepetálásnak hatalmas előnyei vannak, és a megfelelő oktatóval képes lesz arra, hogy folyamatos és ütemezett fejlődést tapasztaljon a tanulásában és az angol nyelvi készségei szintjében - ebben a blogbejegyzésben A személyes angol korrepetálás előnyei további részleteket olvashat arról, hogyan segíthet egy korrepetitor a céljai kitűzésében és a teljes potenciálja elérésében. Ha úgy dönt, hogy korrepetítort keres, aki segít a tanulási uta során, fontos, hogy olyat találjon, aki megfelel az ambícióinak, a tanulási céljainak és a preferált tanulási stílusának. A korrepetálási platformok lehetővé teszik, hogy a környékbeli helyi korrepetitorok között böngészhessen a "korrepetálás Miskolc vagy "nyelvtanár Szeged" kereséssel.

A korrepetitorral vagy magántanárral való munka során fontos, hogy világosan kommunikáljon céljairól és igényeiről, és legyen nyitott a visszajelzésekre és a fejlesztési javaslatokra. Arra is ügyelnie kell, hogy rendszeresen gyakoroljon, és a kapott visszajelzéseket alkalmazza saját nyelvtanulási erőfeszítései során. Következetes erőfeszítéssel és tanulási hajlandósággal fejlesztheti üzleti angol nyelvtudását, és nagyobb sikereket érhet el a karrierjében.

Összegzés

Végeredményben az üzleti angol nyelvtudás javítása időt és erőfeszítést igényel, de a mai globális üzleti környezetben való sikerhez elengedhetetlen. Ha ezt a hat lépést követi - felméri jelenlegi angol nyelvtudásának szintjét, jó olvasási szokásokat alakít ki, gyakorolja beszéd- és hallás készségét, fejleszti íráskészségét, használja a technológiát a tanulás kiegészítésére, valamint visszajelzést és korrekciót kap egy képzett oktatótól vagy magántanártól -, javíthatja nyelvtudását, és elérheti szakmai céljait. Ne feledje, hogy legyen türelmes, gyakoroljon rendszeresen és maradjon motivált, és máris jó úton halad a siker felé!