A nyelvizsga nem feltétele a diploma megszerzésének!

A nyelvizsga nem feltétele a diploma megszerzésének!

Опубліковано: 2023. jan. 6. Автор: Mónika G.

Valóban aranyélet vár az egyetemistákra? A jövőben a felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél előfeltétele csak a sikeres záróvizsga. 2022 végére megszavazta az Országház, hogy nem kötelező a B2 komplex nyelvvizsga a diploma kiadásához. A hallgatók akik 2021. augusztus 31-ét követően záróvizsgát tettek felvehetik diplomájukat a nyelvvizsga hiányával is. Igaz ez egy könnyítés lehet az egyetemistáknak az amúgy is magas elvárásokat igénylő diplomamunkák mellett de gondoljunk csak bele, hogy valóban jó lesz e a jövőre tekintve? Hiszen, a nyelvvizsga nem csak egy cetli, hanem egy olyan tanúsítvány ami igenis bemutatja mennyi évet, napot és órát töltöttünk szorgalmasan a nyelvtankönyvek felett. Egy visszajelzés a diáknak is, hogy sikerült elsajátítani a a nyelvet és a végén jól teljesített . Ezzel a dokumentummal a jövőben más területeken is be tudja mutatni az elért eredményeit. A diploma is egy ilyen "papír" amiért küzdenek és kitartanak éveken át a diákok. Egy igazi elismervény, hogy "megcsináltam" ! 

A fent említett könnyítések mellett ne feledkezzünk el arról, ha a jövőbeli tervekben szerepel külföldi munkavállalás mert ez esetben fontos lesz a diploma mellé egy nyelvvizsgáról  szóló dokumentumot is beszerezni. Sok külföldi nagyvállalat és cég sajnos csak a "papírnak" hisz. 

Sok olyan diákkal találkozom akik " felnőtt fejjel" kényszerülnek egy-egy nyelvvizsga eléréséhez és többségük sajnálja, hogy amikor fiatal volt nem nyelvvizsgázott.

  Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mik a terveink és ha nem is szerepel benne egy külföldi munka, ha van rá lehetőség ne szalasszuk el a nyelvvizsga letételét. Kevesebbek biztosan nem leszünk vele!