Hogyan válasszuk ki a karrierünk szempontjából legjobb angol nyelvtanúsítványt?

Hogyan válasszuk ki a karrierünk szempontjából legjobb angol nyelvtanúsítványt?

Опубліковано: 2023. febr. 2. Автор: Svincak J.

Az angol az üzleti élet globális nyelve, és az ebben a nyelvben szerzett tanúsítvány előnyt jelenthet a karrierjében. A sokféle lehetőség mellett nehéz lehet tudni, hogy melyik egyénileg a legmegfelelőbb tanúsítvány. Ebben a blogbejegyzésben végigvezetjük az angol nyelvű képesítések különböző típusain, és segítünk kiválasztani a karrier céljainak leginkább megfelelőt.

Az angol minősítések különböző típusainak megértése

Először is fontos, hogy megértsük az angol minősítések különböző típusait. Két fő kategóriát különböztetünk meg: általános angol és üzleti angol. Az általános angol minősítések, mint például az International English Language Testing System (IELTS) és a Test of English as a Foreign Language (TOEFL), az általános nyelvtudásodat tesztelik. Ezeket a teszteket a kormányok, egyetemek és munkaadók világszerte használják a nem anyanyelvi beszélők nyelv tudásának felmérésére.

Az üzleti angol minősítések olyan angol nyelvvizsgák, amelyeket kifejezetten üzleti vagy vállalati környezetben dolgozó egyének számára lettek tervezve. Ezek a tesztek azt mérik, hogy az egyén képes-e hatékonyan kommunikálni angolul szakmai környezetben, és mérik a jártasságát az olyan kulcsfontosságú üzleti nyelvi készségekben, mint az olvasás, írás, beszéd és hallás.

Egyre több népszerű üzleti angol nyelvvizsga létezik, köztük a BEC (Business English Certificate) vizsgák, a BULATS (Business Language Testing Service) teszt és a TOEIC (Test of English for International Communication). Mindegyik vizsgának megvan a maga egyedi formátuma, tartalma és követelményei, ezért fontos, hogy mindegyiknek utánanézni, és eldönteni, melyik felel meg legjobban az igényeinek.

Megfontolandó célok

Az angol képesítések típusai közötti különbségek miatt az első lépés a kiválasztáskor az, hogy fontolja meg a szakmai céljait. Ha üzleti vagy egyetemi környezetben szeretne dolgozni, hasznosabb lehet egy üzleti angol nyelvvizsga. Ha viszont egy angol nyelvű országban szeretne tanulni vagy dolgozni, akkor az általános angol bizonyítvány megfelelőbb lehet. Továbbá, ha egy adott iparágban tervez munkát vállalni, érdemes utánanézni, hogy az adott területen milyen tanúsítványokat ismernek és fogadnak el.

Iparág Specifikus tanúsítványok

Nem biztos benne, hogy milyen képesítéseket ismernek el a szakmájában? Az alábbiakban összegyűjtöttünk egy listát a főbb iparágakról, amelyekben speciális angol nyelvű tanúsítványokat kérnek, amelyeket az iparágak és szervezetek világszerte elismernek és elfogadnak:

Egészségügy

Az orvosi angol nyelvi minősítések, mint például az International Medical English Language Test (IMELT) és a Test of English for International Communication (TOEIC) Medical.

Jog

Jogi angol nyelvvizsgák, mint például a Cambridge English: Jogi (ILEC) és a Nemzetközi jogi angol nyelvvizsga (TOEIL).

Pénzügyek

Pénzügyi angol nyelvvizsgák, mint például a Cambridge English: Financial (ICFE) és a Test of English for Financial Services (TOEFS).

Légiközlekedés

Légiközlekedési angol minősítések, mint például az Aviation English Language Testing System (AELTS) és a International Civil Aviation Organization (ICAO).

Tengerészet

Tengerészeti angol nyelvi tanúsítványok, mint például a Maritime English Test (MET) és a International Maritime English Language (IMEL).

Oktatás

English for Academic Purposes (EAP) minősítések, mint például a Pearson Test of English Academic (PTE Academic) és a Cambridge English: Advanced (CAE) világszerte elismertek és elfogadottak az egyetemek és oktatási intézmények felvételi és besorolási célokra.

Vendéglátás

A vendéglátóipari angol nyelvvizsgákat, mint például az English for Hotels and Tourism (EHT) és a Cambridge English: Hospitality (CEH).

Nehézségi szintek

Egy másik fontos tényező, amit figyelembe kell venni, a nehézségi szint. Egyes tanúsítványok, mint például az IELTS és a TOEFL, nehezebbnek számítanak, mint mások, és több felkészülést igényelhetnek. Ha még csak most kezd angolul tanulni, lehet, hogy az a legjobb, ha egy alacsonyabb szintű tanúsítvánnyal kezd, és fokozatosan halad felfelé. Például a Cambridge English: Key (KET) és a Cambridge English: Preliminary (PET) a belépő szintű tanúsítványok. Ezek a minősítések könnyebbek, mint az IELTS és a TOEFL, és olyanok számára is alkalmasak, akik már rendelkeznek alapvető angoltudással.

Az angol tanúsítványok többféle fokozatban léteznek, amelyek mindegyike más-más nyelvtudási szintnek felel meg. Az alábbiakban a legnépszerűbb tanúsítványok közül néhányat mutatunk, nehézségi szintek szerinti bontásban:

Kezdő szint:

 • Cambridge English: Key (KET)
 • Cambridge English: Preliminary (PET)
 • International English Language Testing System (IELTS) - általános képzés

Középfokú szint:

 • Cambridge English: First (FCE)
 • IELTS - Általános képzés
 • Oxford Test of English (OTE)
 • Test of English as a Foreign Language (TOEFL) - iBT

Felső-középfokú szint:

 • Cambridge English: Advanced (CAE)
 • IELTS - Academic
 • Pearson Test of English Academic (PTE Academic)
 • TOEFL - iBT

Haladó szint:

 • Cambridge English: Proficiency (CPE)
 • IELTS - Academic
 • PTE Academic
 • TOEFL - iBT

Fontos megjegyezni, hogy bár ezeket a tanúsítványokat a munkáltatók és szervezetek világszerte elismerik, egy adott tanúsítvány elfogadása és elismerése iparágtól vagy országtól függően változhat.

Költségek és időbeli megkötések

Az angol tanúsítványok ára a vizsgától és a vizsga helytől függően változhat. Itt egy hozzávetőleges becslés néhány népszerű angol tanúsítvány forintban kifejezett költségéről:

 • TOEFL: 70 - 85.000 ft
 • IELTS: 60 - 80.000 ft
 • Cambridge English: (FCE): 60 - 80.000 ft
 • Cambridge English: Advanced (CAE): 60 - 80.000 ft
 • Cambridge English: Proficiency (CPE): 60 - 80.000 ft
 • PTE Academic: 60 - 80.000 ft
 • TOEIC: 50 - 65.000 ft

Ezek az árak a vizsgaközponttól és az országtól függően változhatnak, és egyes vizsgaközpontok adminisztratív vagy egyéb költségek miatt további költségeket számolhatnak fel. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a teszt költségein kívül a felkészülési anyagokért, például a tanulási útmutatókért, tanfolyamokért vagy korrepetálásért is fizetnie kell, ami növelheti az angol tanúsítvány megszerzésének teljes költségét.

Tesztformátum

Azt is figyelembe kell vennie, hogy a tanúsítvány milyen típusú teszt formátumot alkalmaz. Egyes tanúsítványok számítógépes, míg mások papír alapúak. Néhány képesítés beszédkészség-tesztet is tartalmaz, míg mások nem. Ha nem érzi jól magát egyfajta teszt formátumban, megfontolhatja egy másik minősítés lehetőségét. Érdemes azt is megjegyezni, hogy egyes tanúsítványok esetében lehetőség van az online teszt kitöltésére, ami egyes jelöltek számára kényelmesebb megoldás lehet.

Annak érdekében, hogy áttekintést adjunk a különböző tesztformákról, itt találja a leggyakoribb angol tanúsítványokat és azok formátumát:

 • TOEFL (Test of English as a Foreign Language): feleletválasztós kérdések, esszék és beszéd feladatok, az olvasási, hallás utáni, beszédkészség és íráskészség tesztelése.
 • IELTS (International English Language Testing System): feleletválasztós kérdések, esszék és beszéd feladatok, az olvasási, írás, beszéd- és hallás készség tesztelése.
 • TOEIC (Test of English for International Communication): feleletválasztós kérdések, a hallás- és olvasáskészség tesztelése.
 • Cambridge angol nyelvvizsgák (pl. CAE, CPE, FCE): feleletválasztós kérdések, esszék és beszéd feladatok, az olvasási, írás, beszéd- és halláskészség tesztelése.
 • PTE (Pearson Test of English): számítógépes teszt feleletválasztós kérdésekkel, beszéd- és írásbeli feladatokkal, az olvasási, írás, beszéd- és halláskészség tesztelése.

Mindegyik teszt más-más módon méri az angol nyelvtudást, és egyedi formátummal rendelkezik, ezért fontos utánajárni, hogy melyik felel meg a legjobban a céljainak és igényeinek.

Felkészülés és tanulmányi források

A felkészülés és a tanulmányi források szintén fontos tényezőt jelentenek, amelyet figyelembe kell venni az angol nyelvvizsga kiválasztásakor. Egyes bizonyítványok, mint például az IELTS és a TOEFL, felkészülési források széles skáláját kínálják, beleértve a hivatalos tanulmányi útmutatókat, gyakorló teszteket és online felkészítő tanfolyamokat. Más bizonyítványok esetében kevesebb forrás áll rendelkezésre. Érdemes utánanézni, hogy milyen felkészülési és tanulási források állnak rendelkezésre az érdeklő bizonyítványhoz, hogy biztosan hozzáférjen a hatékony felkészüléshez szükséges anyagokhoz. Ezenkívül érdemes megfontolni azt is, hogy a képesítésnek vannak-e olyan hivatalos vizsgaközpontjai vagy oktatói, amelyek útmutatást és támogatást nyújthatnak a felkészülés során.

Az alábbiakban adunk néhány tippet az angol hitelesítő vizsgára való felkészüléshez - az angol nyelvvizsgára való felkészülésről szóló bejegyzésünket is megtekintheti.

.
 • Ismerkedjen meg a formátummal: legyen tisztában a vizsga felépítésével, a feltett kérdések típusával és a feladatok típusával (pl. feleletválasztós, esszéírás, beszéd feladatok stb.).
 • Rendszeres gyakorlás: írjon gyakorló teszteket, és dolgozzon a mintakérdéseken, hogy ráérezzen a teszt formátumára, és fejlessze készségeit..
 • A nyelvi készségek fejlesztése: összpontosítson azokra a területekre, amelyeken fejlődnie kell (pl. nyelvtan, szókincs, kiejtés stb.), és gyakoroljon rendszeresen a fejlődés érdekében.
 • Próbavizsgák: végezzen próbavizsgákat reális körülmények között, hogy segítsen megszokni a vizsga időzítését és formátumát.
 • Kérjen visszajelzést: kérjen visszajelzést egy oktatótól vagy tanártól a teljesítményéről, hogy segítsen azonosítani a javítandó területeket.

Példák a tanulási forrásokra

Az angol minősítő vizsga tanulási forrásai közé tartoznak a hivatalos vizsgafelkészítő anyagok, online tanfolyamok, oktatók, gyakorló tesztek, tanulmányi útmutatók, online források és nyelvi csereprogramok. Ezeknek az erőforrásoknak a célja, hogy segítsenek a vizsgázóknak megismerkedni a vizsga formátumával, fejleszteni angol nyelvtudásukat, és növelni esélyeiket a sikeres vizsgán. A különböző források kombinálásával és a következetes gyakorlással az egyének maximalizálhatják a vizsgára való felkészülésüket.

Ha egy angol tanusítvány megszerzésére törekszik, érdemes minél több tanulási forrást felhasználni, hogy felkészüljön a tesztforma különböző aspektusaira. Az alábbiakban felsorolunk néhány ötletet a felkészülési anyagokhoz:

Hivatalos vizsgafelkészítő anyagok

A hivatalos felkészítő anyagok általában a legmegbízhatóbb és legfrissebb források a vizsgára való felkészüléshez. Ezeket az anyagokat általában a vizsgaszervező készíti, és kifejezetten a vizsgához tervezett gyakorló teszteket, mintakérdéseket és tanulmányi útmutatókat tartalmaznak..

Online tanfolyamok

Az online tanfolyamok kényelmes és rugalmas módját kínálják a vizsgára való felkészülésnek. Ezek a tanfolyamok általában interaktív leckéket, gyakorló teszteket és visszajelzéseket tartalmaznak a teljesítményéről. Egyes online tanfolyamok élő órákat is kínálnak egy angoltanárral, ami hasznos lehet a személyre szabott oktatásban.

Oktatók vagy Tanárok

Ha oktatót vagy tanárt fogad, személyre szabott oktatást és visszajelzést kaphat a nyelvtudásáról. Az oktató vagy tanár segíthet azonosítani a fejlesztendő területeket, és célzott gyakorlást biztosíthat a készségei javítása érdekében. Az angol nyelvvizsgára való felkészülésről szóló bejegyzésünkben tippeket talál arról, hogy hogyan találjon magántanárt.

Pro-tipp:

Ha helyszíni órákat szeretne találni a lakóhelyéhez közel, akkor az interneten is kereshet ajánlatokat, például angolórákat Budapesten, nyelviskolákat Békéscsabán, oktatót Érden vagy korrepetálást Győrben.

Gyakorlótesztek

A gyakorlati tesztek fontos részét képezik a vizsgára való felkészülésnek. Segítségükkel megismerheti a vizsga formátumát, a feltett kérdések típusát és a vizsgált készségeket. A rendszeres gyakorlótesztek segítségével fejlesztheti készségeit, és növelheti önbizalmát a vizsga napjára.

Online források

Sok online forrás áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek a vizsgára való felkészülésben, beleértve a korrepetáló platformokat, weboldalakat, alkalmazásokat és fórumokat. Ezek az források gyakorló teszteket, mintakérdéseket és egyéb anyagokat biztosíthatnak, amelyek segíthetnek a nyelvtudás fejlesztésében.

Végszó

Összefoglalva, a megfelelő angol tanusítvány kiválasztása fontos döntés, amely jelentős hatással lehet a karrierjére. Akár diákként szeretne felvételt nyerni egy angol nyelvű egyetemre, akár szakemberként szeretné javítani a karrierlehetőségein, biztosan van olyan teszt, amelyik a legjobban illik az elképzeléseihez.

Személyes céljait, szakmai igényeit és angol nyelvtudását figyelembe véve meghatározhatja, hogy melyik teszt felel meg leginkább az igényeinek. Az egyes tesztek után kutatva, a szakterületen dolgozó szakemberek tanácsaival, és a hivatalos tesztfelkészítő források felhasználásával megalapozott döntést hozhat..

Ha időt és energiát fektet a tanusítvány megszerzésére, az bizonyítja az angol nyelvtudás iránti elkötelezettségét, és növeli a sikereit a választott szakterületen. Válasszon tehát bölcsen, és tegye meg az első lépést szakmai céljai elérése felé!