Hogyan tanuljunk meg gitározni? 4 alapvető lépés

Hogyan tanuljunk meg gitározni? 4 alapvető lépés

Publikált: 2023. jan. 20. Szerző: Svincak J.

A gitár az egyik legnépszerűbb hangszer a világon. Sok zenész, énekes és zeneszerető ember játszik rajta. Szeretnél néhány dalt eljátszani, hogy a családod és szeretteid előtt felvághass vele, vagy egyenesen profi gitárossá szeretnél válni? Összeállítottunk neked egy praktikus útmutatót és tippeket, hogy megtanulj gitározni.

Gitártípus

Kezdésnek fontos kiválasztani, hogy milyen típusú gitáron szeretnél megtanulni játszani. A piacon ma már sokféle gitár típust találsz, amelyek mindegyike

három alapvető csoportba sorolható.

Ezek a következők:

 • klasszikus gitárok,
 • akusztikus gitárok,
 • elektromos gitárok.

Klasszikus gitárok

A klasszikus gitárra jellemző a robusztusabb test és az, hogy nem pengetővel, hanem az ujjakkal játszanak rajta. Általában a klasszikus zene és a flamenco megszólaltatására használják. Ez egy nagyon népszerű gitártípus, amelyet nemcsak a profik, hanem a kezdők is használnak.

A klasszikus gitár az egyik legrégebbi gitár, amely a piacon megtalálható. Története a 17-18. században uralkodó barokk korszakig nyúlik vissza. Ebben az időben a klasszikus gitár sokkal másképp nézett ki, mint manapság. A modelle sokkal robosztusabb és masszívabb volt. Csak a 19. században nyerte el a ma ismert jellegzetes formáját. A klasszikus gitár az előfutára a belőle kifejlődött más gitár típusoknak, mint például az akusztikus vagy az elektromos gitár.

A hagyományos klasszikus gitárnak tizenkét bundja van. A gitárnak a bal lábon kell elhelyezkednie és a húrokat játszó vagy pengető jobb kéznek a hanglyuk hátuljának közelében kell lennie. Ha azonban azt szeretnéd, hogy a gitár kissé más hangokat adjon ki, akkor a kezedet feljebb is helyezheted.

Régebben a gitárhúrokat állati belekből készítették. Manapság olyan anyagokat használnak hozzájuk, mint a nylon vagy a fluoropolimerek

.

Egyes esetekben találkozhatsz a "modern klasszikus gitár" kifejezéssel is. Ez a kifejezés megkülönbözteti az új klasszikus gitárt a régebbi gitár formáktól, amelyek szintén a klasszikus kategóriába tartoznak, de ma már nem használják őket. Ilyen lehet például az 1790 és 1880 közötti hathúros korai romantikus gitár, vagy a korábbi öthúros barokk gitárok.

A klasszikus gitárok anyagai és gyártási módszerei gyártótól függően változhatnak.

A körte formát azonban a legelterjedtebb formának tartják.

Érdekesség

Az acélhúros klasszikus gitárnak általában tizennégy bundja van, és egy ezeket egy nyak és váll körüli hevederrel tartják a helyén.

Klasszikus gitár test

A méret szerinti felosztáson kívül a klasszikus gitárokat a test alapján is fel lehet osztani:

 • Rétegelt - más néven rétegelt hajótest. Nagyszerű alternatíva kezdőknek, akik nem akarnak rögtön több tízezer forintot befektetni egy hangszerbe. A rétegelt testű gitárok előnye a tartósságuk.. Strapabíróbbak és nem árt nekik ha gyakran egyik helyről a másikra pakolják őket.
 • Félmasszív - ezeknek a gitároknak az eleje tömör fából készült, míg a hátlap és az oldalak laminált anyagból készültek. Ezzel a kombinációval teltebb és szebb hangzást kapsz játék közben. Hátránya a magasabb ár és kevésbé bírja a nedvességet.
 • Masszív - ezek olyan gitárok, amelyek teste teljes egészében tömör fából készült. Az anyagok minősége kiváló, ami viszont meglátszik az árukon is. A teljesen masszív gitárokért több százezer forintot kell fizetni. A profi zenészek számára azonban ez a legjobb választás, mert képesek biztosítani a legszebb hangzást. Hátrányuk, hogy nagyon érzékenyek a magasabb páratartalomra, ezért fontos odafigyelni arra, hogy hol és hogyan tároljuk őket.

Akusztikus gitárok

Az akusztikus gitárra jellemző, hogy sokkal összetettebb és szélesebb hangterjedelemmel rendelkezik, mint a klasszikus gitár. Használhatod például a rock, a folk, a blues, a pop és a country stílusokban. További előnyük, hogy egy kicsit könnyebb játszani rajtuk, mivel a fogólap keskenyebb, a test pedig kerekebb, ami nagyobb kényelmet garantál.

Ez a gitártípus fém húrokkal rendelkezik, amelyek sokkal erősebbek, mint a klasszikus gitáron használt nylon húrok. Ha azonban pengető nélkül játszanál rajtuk, nagyon könnyen megsérülhetsz, ezért mindenképpen vásárolj egyet ha e mellett a típus mellett döntesz.

Az akusztikus gitárt először amerikai hangszerkészítők készítették a 19. században. "Western Guitar" néven emlegették, és az jellemezte, hogy a zenészeknek nem kellett erősítőt használniuk a játékához.

Az akusztikus gitár ideális kezdőknek és profiknak egyaránt. Csak néhány hangot pengethetsz, vagy eljátszhatsz egy egész dalt. A gitár által keltett hangok természetesek, és nem igényelnek elektromos technológiával történő erősítést.

A fém akusztikus gitárhúrok összetettebb és fényesebb hangzást produkálnak, mint a nylonhúrok. Emellett nagyobb a feszültségük és közelebb vannak egymáshoz. A test általában különböző fafajtákból készül, és minél jobb minőségű, annál jobb hangzást kapunk. A cédrus például ideális, mivel különböző típusú hangokat támogat.

Akusztikus gitárok típusai

Az akusztikus gitárokat több alapvető csoportra osztják, nevezetesen:

 • Acoustic Guitar Orchestra - más néven Auditorium. Ez a gitár a múlt században készült, amikor elsősorban kiegyensúlyozott hangzása miatt használták.
 • Koncert akusztikus gitár - jellemzője, hogy világosabb és élesebb hangzást produkál. Egyes modellek mélyebb basszus hangokat is produkálhatnak.
 • Dreadnought akusztikus gitár - Ez a gitártípus nagy és mély testtel rendelkezik, amely erőteljes hangzást produkál, és hangsúlyosabb basszusokkal rendelkezik.
 • Parlor akusztikus gitár - különösen a 20. század elején volt népszerű. Kicsi és karcsú testéről ismert, amely nagyon hasonlít a klasszikus gitárra. Manapság már alig használják.
 • Acoustic Jumbo gitár - egyesek "cowboy gitárnak" hívják. A teste hangsúlyosabb, különösen az alján. Ez a gitártípus meglehetősen hangos hangzást produkál, mély hangokkal.

Elektromos gitárok

A másik alaptípus az elektromos gitár, amelyet nagyon gyorsan és könnyen meg lehet különböztetni a klasszikus és az akusztikus gitároktól. Ezek nem túl masszívak és általában érdekes színű megjelenéssel rendelkeznek. Használatukban is van különbség. Önállóan is lehet rajtuk játszani, de a legtöbb esetben a hardverhez, erősítőhöz csatlakoztatva használják őket.

Azoknak, akik csak most tanulnak elektromos gitáron játszani, a felszerelésnek nem kell túl nagynak lennie. Egy kisebb és olcsóbb otthoni készlet is megfelelő, amely feljavítja a gitár hangzását, és lehetővé teszi, hogy teljes mértékben kiaknázza a gitár képességeit.

Az első elektromos gitárt 1932-ben alkották meg, amikor is elsősorban jazz-zenészek használták. A legnagyobb népszerűségre azonban az 1950-es és 1960-as években tett szert, amikor is a könnyűzene egyik legfontosabb hangszerévé vált. Ma már szinte minden stílusban és műfajban használják, beleértve a popot, a rockot, a folkot, a country-t, a bluest és a jazzt.

Ez a gitár típus az elektromos blues, a rock and roll, a rock és a heavy metal zene kialakulásában is fontos szerepet játszott.

Az elektromos gitárt az egyes műfajokban különbözőképpen használják. Például a popban és a rockban szolgálhat ritmusgitárként, akkord sorozatokat játszva és az ütemet megadva, vagy szólógitárként, kitöltve egyes részeket.

Az elektromos gitárok típusai

Az elektromos gitárokat több típusra osztják. Általában a következő típusokkal találkozhatsz:

 • Stratocaster - ezt a gitártípust először a Fender gyártotta. Sok zenész azonban annyira beleszeretett, hogy mások is elkezdték gyártani. Ez egy sokoldalú elektromos gitár, amely szinte minden zenei műfajban használható. Profiaknak és kezdőknek egyaránt alkalmas.
 • Les Paul - A Les Paul gitárokat egyetlen kivágás jellemzi a test alján. Ezenkívül dupla hangszedővel rendelkeznek, ami erős kimeneti jelet biztosít. A Les Paul gitárok különösen népszerűek az olyan zenei műfajokban, mint a metál, a reggae és a blues.
 • Telecaster - a Telecastert szintén a Fender gyártotta először. Nagyon rövid idő után azonban ezek a gitárok annyira népszerűvé váltak a zenészek körében, hogy ma már más márkák portfóliójában is megtalálhatók. A Telecasterek egy cutaway-jel és elegáns megjelenéssel rendelkeznek. Nagyon tiszta hangjuk van, ezért elsősorban a country- és popzenében használják őket.
 • Super Strat - ezek Stratocaster ihlette gitárok. Keskenyebb nyakkal és testtel, éles sarkokkal és mély cutaway-jekkel rendelkeznek. Általában a rock és a metál stílusban használják őket.
 • SG - a Gibson dobta piacra, de ma már más gyártók kínálatában is megtalálhatóak. Az SG gitárok szimmetrikus testtel és két cutaway-jel rendelkeznek. Ez egy meglehetősen sokoldalú típus, amelyet számos zenei műfajban használnak.
 • Semiacoustic - alakjuk és méretük hasonlít az akusztikus gitárra. Üreges és nagyobb testük van, ami nagyon kellemes "kerek" hangzást tesz lehetővé. Emiatt leginkább a jazzben és a bluesban használják őket.
 • Multi-string - hét vagy nyolc húrral rendelkezhetnek, ami lehetővé teszi számukra, hogy sokkal mélyebb hangokat produkáljanak, mint más elektromos gitárok. A többhúros modelleket leginkább a modern metal műfajokban használják.
 • Baritone - ez a gitártípus általában hat húrral és egy meghosszabbított menzúrával rendelkezik, vagyis a fogólap és a nulla bund közötti rész. Ezért mélyebbre lehet őket hangolni, mint a klasszikus gitárokat. Hard and heavy - ezeket a gitárokat rock és metal műfajokhoz tervezték. Híresek arról, hogy szokatlan és érdekes dizájnnal rendelkeznek.

A gitár kiválasztásánál fontos egyéb paraméterek

A gitár kiválasztásakor fontos, hogy a típuson kívül sok más paramétert is figyelembe vegyünk.

Csak így biztosíthatjuk, hogy a választott modell jól fog szolgálni bennünket.

A választást megelőzően felteendő alapvető kérdések

Kezdésképp válaszoljon pár alapvető kérdésre, hogy eldöntse, melyik gitártípus a legmegfelelőbb az Ön számára.

 • Milyen típusú zenét szeretnél a leggyakrabban játszani? A gitár típusát az határozza meg, hogy milyen típusú zenét szeretne játszani. Az akusztikus gitárok alkalmasak pop, folk, country vagy blues hangszerekhez. A klasszikusokat elsősorban klasszikus zene játszására használják, de pop vagy folk sem okoz gondot nekik. Az elektromos gitárok sokoldalúak, és szinte bármit játszhatsz velük, de különösen a metálban és a rockban nélkülözhetetlenek.
 • Milyen a költségvetésed? Az, hogy mennyit vagy hajlandó vagy képes fizetni egy gitárért, nagyban befolyásolja a teljes választékot. Igaz, hogy a kezdőknek nem szabad túl sokat befektetni egy hangszerbe. Ez azért van így, mert előfordulhat, hogy rövid idő után már nem élvezik a játékot. Ha még csak most kezded, válassz egy 35000 és 50000 forint közötti modellt. Később, amikor már jobban megy, és zenészi karrierbe szeretnél kezdeni, fektess be egy drágább, több százezer forintba kerülő gitárba.
 • Milyen magas vagy? Tedd fel magadnak ezt a kérdést, különösen akkor, ha egy gyermeknek vagy egy alacsonyabb személynek szeretnél gitárt választani. Ez biztosítja, hogy a hangszer nem okoz majd problémát a játék során. Például a 160 cm alattiaknak kerülniük kell a klasszikus nagyméretű gitárokat, inkább a kisebb kialakítású, például hétnyolcados tanuló gitárokat kell választaniuk.

Gitár mérete és súlya

A gitár mérete és súlya a választott gitár típustól függ. Igaz, hogy az elektromos gitárok kisebbek, mint az akusztikus és klasszikus gitárok, amelyek általában masszívak. Másrészt a súlyuk nagyobb lehet egyes alkatrészek, például a fémhúrok miatt. Az általános elektromos gitárok súlya 5 és 7 kilogramm között van, ami például gyerekeknek túl sok lehet.

Ezért sok szakértő a gitárokat a játszani szándékozó személy kora és magassága alapján ajánlja. Ajánlásaik a következők:

Klasszikus gitár méret

 • ¼ - negyedes gitár - kisebb, 4 és 6 év közötti, 100 és 115 cm közötti magasságú gyermekek számára készült,
 • ½ - feles gitárok - ezek nagyobb méretű gitárok, amelyek 6-8 éves korú, 115-135 cm magasságú gyermekek számára alkalmasak,
 • ¾ - háromnegyedes gitárok - 8 és 11 év közötti, 135 és 150 cm közötti magasságú gyermekek számára alkalmas,
 • ⅞ - hétperces gitárok - 11-13 éves gyermekek és 150-160 cm magasak számára alkalmas,
 • 4⁄4 - teljes méretű gitárok - teljes méretű klasszikus gitárok, amelyek 13 év feletti gyermekek és 160 cm-nél magasabb felnőttek számára is alkalmasak.

Elektromos gitár méret

 • ½ - feles gitár - 5-8 éves korig és 80-100 cm magasságig,
 • ¾ - háromnegyedes gitárok - 8 és 12 év közötti korosztály és 100 és 125 cm közötti magasság,
 • 4⁄4 - teljes méretű gitár - 12 éves kortól és 125 cm magasságtól.

Akusztikus gitár méret

 • ¾ - háromnegyedes gitárok - 5 és 12 év közötti korosztály és 100 és 120 cm közötti magasság,
 • ⅞ - ⅞-as gitárok - 12 és 15 év közötti életkor és 120 és 165 cm közötti magasság,
 • 4⁄4 - teljes méretű gitárok - 15 éves kortól és 165 cm magasságtól.

A fa típusa

A gitár hangzását nagyban befolyásolja a gitár készítéséhez használt fafajta.

A következő típusokat használják leggyakrabban:

 • Cédrus - a belőle készült gitárokat csendesebb játékra és lágy pengetésre tervezték. Ezért alkalmasak kezdőknek vagy azoknak, akik például a tűz mellett szeretnek gitározni.
 • Smrek - tartós fa, amely strapabíróbb. Jó választás azoknak, akik tiszta, hangos és intenzív hangokra vágynak.
 • Mahagóni - ez egy közepesen kemény és nagyon jó minőségű fa, amelyet gitártesthez és -nyakhoz használnak. Jellemző tulajdonsága a basszus és középfrekvenciák erős megszólaltatása.
 • Lipa - a mahagóni pontos ellentéte. Ez egy lágy és könnyű fa, amely a középső frekvenciák erős megszólalásával válik ki a többi közül. A hársfa alacsonyabb áráról ismert, ezért olcsóbb gitárok készítéséhez használják.
 • Palisander - nagyon kemény fa, de ritkán használják gitártesthez. Általában a fogólapokon található.
 • Ebony - Az ébenfa szintén egy keményfa, amelyet széles körben használnak a fogólapok gyártásához. Mivel azonban drágább, nagyobb valószínűséggel találkozhatsz vele drágább gitárokban.
 • Jávor - ezt a kemény és tartós fát elsősorban a gitárkészítők használják gitárnyakhoz. Erőssége a magas frekvenciákon való nagyszerű visszhangja.

Gitárok kipróbálása

Ha igazán biztos akarsz lenni abban, hogy a kiválasztott gitár a legjobb számodra, mindenképpen próbáld ki. Menj el egy zeneboltba, fogd a kezedbe, és nézd meg, hogy nem túl nehéz vagy nagy-e. Ne feledd, nem kell azonnal megvenni a gitárt. Engedd, hogy kérdést körbejárj, vagy megnézheted az interneten, hogy nem árulják-e valahol olcsóbban az adott modellt.

Ne feledkezz meg a kiegészítőkről

Gondoskodj arról, hogy minőségi tartozékokat szerezz be a gitárodhoz. Egyes kiegészítőkre már a kezdetektől fogva szükséged lesz, a többire később.

A gitározást megkönnyítő alapvető kiegészítők:

 • Pengető - Nem szabad elfeledkezni róla, ha akusztikus vagy elektromos gitáron tervezel játszani. Azonban klasszikus gitáron is használhatod, különösen, ha nem akarod felhorzsolni az ujjaidat. Érdekes pengetőket találhatsz a piacon egy vagy több színben, így pontosan az ízlésednek megfelelően választhatsz.
 • Gitárhúrok - Fontos, hogy mindig legyen otthon. A gitár típusának megfelelően kell kiválasztani őket.
 • állványok - Ahelyett, hogy a gitárodat a padlóra vagy egy polcra tennéd, szerezz be egy praktikus állványt a biztonságos tároláshoz. Így soha nem fogsz megbotlani benne, vagy nem fog leesni valahonnan és tönkremenni.
 • Táskák - Különösen akkor lesz szükséged rájuk, ha azt tervezed, hogy a gitárt egyik helyről a másikra szállítod. Egy strapabíró tok biztosítja, hogy a hangszer túlélje az utazást az autóban, a buszon vagy a repülőn.
 • Gitárszíjak - Ha állva akarsz gitározni, akkor szükséged lesz egy kényelmes szíjra. A boltokban többféle pántot találsz, a stílusos bőr kivitelűek a legdrágábbak közé tartoznak.

Szakértői tanácsadás

A gitárhoz különféle különleges kiegészítőket is beszerezhetsz, például gitár hang-effekteket, amelyek megváltoztatják a gitár hangzását, vagy egy erősítőből és egy hangszóróból álló gitárkombót.

Hogyan lehet megtanulni gitározni?

Amint tudod, hogyan válassz gitárt, elkezdheted megtanulni, hogyan kell játszani rajta. A gitározás során általában két lehetőséged van:

 • önképzés,
 • tanár/zeneiskola.

Önképzés

Otthon is megtanulhatsz gitározni. Az egész folyamat hosszabb és nehezebb lesz, de nem kell félni. Ma már vannak gyakorlati útmutatók könyvek, cikkek és videók formájában, hogy megkönnyítsék a tanulást.

Hogyan lehet megtanulni otthon gitározni? Csak kövess néhány alapvető lépést:

1. A gitár megismerése

Ha még soha nem fogtál gitárt a kezedben, akkor meg kell ismerkedned vele. Nézd meg alaposan, és tudd meg, miből készült. A rajta látható részeknek különböző nevük van. Ezek:

 • Húrok - ez az a rész, amely a hangot adja, és amelyet az ujjaiddal vagy pengetővel játszol.
 • Test - a gitártest legszélesebb részén található, és téglalap alakú.
 • Hanglyuk - a gitár testén található lyuk. Minden hang ezen jön ki.
 • Koptatólap - ezek az oszlopok a fogólapon találhatók. Nyak - a gitár hosszú része. Ez jelzi az akkordokat.
 • Hangolómechanika - a gitár fejlécén található. A hangoláshoz használják.

2. Akkordok tanulása

Az akkord több hangból álló összhangzat. Játszásához legalább két ujjra van szükséged. Az akkordok megtanulása kihívást jelenthet a kezdők számára, mivel nincsenek kiskapuk vagy módszerek, amelyek segítenek ebben. Egyszerűen meg kell jegyezned őket, mint egy verset vagy az ábécét.

3. Akkordváltások

Mihelyst megtanultad az akkordokat, kezdd el váltogatni őket. Játék közben próbálj meg nem az egyik vagy a másik kézre koncentrálni. Törekedj a természetes harmóniára.

Az akkordváltások könnyebb és élvezetesebb megtanulása érdekében próbáld meg eljátszani az Oasis - Wonderwall című dalát, amely nagyon népszerű a kezdők körében.

4. Rendszeres gyakorlás

A gitározás egy soha véget nem érő folyamat, amelyben folyamatosan fejlődhetsz. Ha megtanultál egy könnyebb dalt játszani, lépj tovább a következőre, amely már egy kicsit nagyobb kihívást jelent. Tölts legalább napi egy órát gitározással, és hamar látni fogod az első eredményeket.

Tanár vagy zeneiskola

Gyorsítani szeretnéd a gitár tanulás folyamatát, vagy csak szükséged van egy oktatóra, aki figyel rád, hogy elmagyarázza, hol hibázol? Ebben az esetben kezdj el zeneiskolába járni, vagy keress egy profi tanárt, aki kezdő gitár leckéket ad neked.

Néhány általános és középfokú művészeti iskola kínál gitárórákat gyerekeknek vagy felnőtteknek, hogy megtanulják az alapokat, valamint a haladó technikákat és trükköket. A kurzusokat általában több tanulóra tervezik, így találkozhatsz és megismerkedhetsz más zenekedvelő egyénnel.

Ha egyéni órákat szeretnél venni, akkor az ideális választás egy gitártanár. Az interneten nagyon könnyen találhatsz tanárt vagy oktatót. A gitárórák történhetnek online vagy személyesen, általában az oktató telephelyén. Így könnyen találhatsz akár zeneiskolákat Miskolcon, oktatókat Budapesten, korrepetálást Győrben, vagy gitártanárt Szegeden.

A magán gitárleckék sok kezdő és haladó játékos számára jobb választás, mint a többszemélyes órák. Ennek oka a tanár teljeskörű figyelme és az intenzívebb tanulás. Sokkal többet nyerhetsz egy-egy gitárórán.

Tanulj meg saját magad gitározni

A gitár az egyik legnépszerűbb hangszer. Játszani rajta nem nehéz, de fontos, hogy elegendő időt szentelj rá. Ha már néhány hét után eredményt szeretnél látni, és az egész tanulási folyamatot könnyebbé szeretnéd tenni magad számára, akkor ahelyett, hogy egyedül vennél órákat, nézz utána a profi oktató által tartott gitár- és zongora óráknak. Ott nem csak az alapokat, hanem különböző trükköket is megtanulhatsz, vagy azt, hogy hogyan játssz nehezebb, nagyobb kihívást jelentő dalokat.