9 tevékenység gyerekeknek, amelyekkel szórakoztatóvá teheti az angol tanulást

9 tevékenység gyerekeknek, amelyekkel szórakoztatóvá teheti az angol tanulást

Published on: 2023. márc. 1. Author: Svincak J.

A mai globalizált társadalomban az anyanyelvünkön kívül több nyelv elsajátítása számos előnnyel járhat mind személyes, mind szakmai téren. Az, hogy képes vagy kommunikálni más országokból és kultúrákból származó emberekkel gazdagítja az életet, mindemellett az angol nyelvtudás különösen előnyös lehet. Az angol a második leggyakrabban beszélt nyelv a világon, ezért a nyelvet tanulók körében népszerű választás. Szakmai okokból az angol nyelv elsajátítása előnyt jelenthet a munkaerőpiacon, mivel ma már sok vállalat üzleti modelljének központi eleme a globális kereskedelem és együttműködés.

Egy új nyelv elsajátítása kihívást jelenthet, kiváltképpen azon kisgyermekek számára akiknek kognitív és nyelvi képességei még csak most fejlődnek ki, ezért fontos, hogy szórakoztató és magával ragadó módokat találjunk a gyermekek angol nyelvtanítására. A megfelelő megközelítés és források használatával a gyerekek könnyebben és élvezetesebben tanulhatnak angolul. Ebben a cikkben olyan szórakoztató tanulási módszereket, tevékenységeket és forrásokat sorolunk fel, amelyek segítségével gyermeke folyékonyan és magabiztosan beszélhet angolul.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogy miért hasznos a korai nyelvtanulás a gyermekek számára, akkor olvasd el a A korai nyelvtanulás fontossága című blogbejegyzésünket.

Szerepjátékok használata

A játék remek módja az angol nyelvtanulásnak anélkül, hogy észrevenné! A gyerekek szórakozás közben tanulhatnak szókincset, nyelvtant, hallás utáni és beszédkészséget. Kipróbálhat olyan szójátékokat, mint a "Keresgélő " és az "Akasztófa" az új szavak megtanításához, vagy olyan társasjátékokat, mint a "Scrabble" a nyelvtan és a mondatszerkezetek tanításához. A digitális játékok, például a nyelvi alkalmazások és az oktatási célú videojátékok szintén hatékonyak lehetnek a gyermekek lekötésében és motiválásában. A népszerű Duolingo nyelvtanulási alkalmazás például szórakoztató és interaktív, játékszerű felülettel rendelkezik, amely az angol nyelv tanulálást szinte már játéknak érezteti.

Az alábbiakban további szórakoztató játékokat találhat, amelyekkel élvezetesebbé teheti az angol nyelvtanulást. Ezek a játékok nemcsak szórakoztatóak, hanem lehetőséget nyújtanak a gyerekeknek az angol szókincs, nyelvtan, hallás utáni és beszédkészség gyakorlására is.

Szótár

Egy olyan játék, amelyben az egyik személy lerajzol egy angol szót vagy kifejezést, a másik pedig megpróbálja kitalálni, hogy mi az a szó vagy kifejezés.

Charades

Ebben a játékban az egyik személy beszéd nélkül eljátszik egy angol szót vagy kifejezést, a másik személy pedig megpróbálja kitalálni, hogy mi az a szó vagy kifejezés.

Word Jumble

A Word Jumble egy olyan játék, amelyben a betűket összekeverik, és a gyereknek olyan sorrendbe kell ezeket rendeznie, hogy egy angol szót alkossanak belőle.

Szavak keresése

A Word Search játékban egy angol betűkből álló rácsot adunk meg, amelyben szavak vannak elrejtve. A gyereknek meg kell találnia a szavakat, bekarikázva azokat.

Bingó

Egy játék, amelyben a játékosok angol szavakból vagy képekből álló rácsot kapnak, és a kiáltó véletlenszerűen kiáltja ki a szavakat vagy képeket. A játékosoknak a megfelelő szót vagy képet kell jelölni a rácson, amíg nem lesz egy teljes soruk.

Memória játék

A memória játékban egy sor angol szókártyát képpel lefelé helyezünk el, és a gyermeknek egyszerre két kártyát kell felfordítania, megkeresve az összeillő párokat.

Hang a Fruit Basket

Ebben a játékban a gyermeknek különböző gyümölcsöket és zöldségeket kell megneveznie, felhasználva az ABC minden betűjét. Minden egyes alkalommal, amikor megneveznek egy gyümölcsöt vagy zöldséget, egy papírkivágást kell hozzáadniuk egy lógó kosárhoz, amíg a kosár meg nem telik.

Multimédia beépítése

A multimédia olyan multiszenzoros élményt nyújthat, amely a vizuális és auditív tanulókat egyaránt leköti. Gyermeke dalok, videók, podcastok és interaktív weboldalak segítségével tanulhat angolul. A dalok éneklése szórakoztató módja annak, hogy a gyerekek új szavakat tanuljanak, javítsák a kiejtést és a hanglejtést. A videók és podcastok segítségével fejleszthető a hallás és a szövegértés is, valamint a gyerekek megismerkedhetnek a különböző akcentusokkal és kultúrákkal. Az interaktív weboldalak, például a nyelvtanulási alkalmazások és az online kvízek szórakoztatóvá és interaktívvá tehetik az angol nyelvtanulást. A British Council "LearnEnglish Kids" honlapja például interaktív játékok, dalok, történetek és videók széles választékát kínálja, amelyek célja, hogy a gyerekek szórakoztató és magával ragadó módon tanuljanak angolul.

A multimédia használatának másik módja a nyelvtanulási alkalmazások. Számos angol nyelvtanulási alkalmazás áll rendelkezésre, amelyek nagyszerű kiegészítői lehetnek gyermeke nyelvtanulási útjának. Ezek az alkalmazások szórakoztató és interaktív játékokat és tevékenységeket kínálnak, amelyek segíthetnek gyermekének az angol szókincs, nyelvtan, hallás utáni és beszédkészség elsajátításában. Néhány népszerű angol nyelvtanulási alkalmazás gyerekeknek: Duolingo, Lingokids és ABCmouse.

Az alábbiakban felsoroljuk a gyermekeknek szóló angol nyelvtanulási alkalmazásokat, és azt, hogy hogyan segíthetik gyermeke tanulását.
  -
 • Duolingo - egy népszerű nyelvtanulási alkalmazás, amely játékszerű felülettel teszi szórakoztatóvá és magával ragadóvá a nyelvtanulást.
 • -
 • Lingokids - egy szórakoztató és interaktív alkalmazás, amely játékokkal, dalokkal és videókkal tanítja az angol szókincset és nyelvtant.
 • -
 • ABCmouse - egy oktatási alkalmazás, amely angol nyelvtanulási feladatokat tartalmaz 2-8 éves korú gyermekek számára.
 • -
 • Fun English - egy alkalmazás, amely interaktív játékokkal és videókkal tanítja az angol szókincset, nyelvtant és kiejtést.
 • -
 • Mindsnacks English - egy olyan alkalmazás, amely szórakoztató és magával ragadó játékokat tartalmaz, amelyek segítségével a gyerekek angol szókincset és nyelvtant tanulnak.

A tanulást csoportos foglalkozássá is alakíthatod

Barátokkal együtt tanulni sokkal szórakoztatóbb, mint egyedül. A csoportos tevékenységek lehetőséget nyújtanak a gyerekeknek arra, hogy társaikkal interakcióba lépjenek, társas környezetben gyakorolják az angol nyelvet, illetve tanuljanak egymástól. A szerepjátékok és a drámajátékok segíthetnek a gyerekeknek a társalgási és kommunikációs készségeik gyakorlásában, míg a mesemondó tevékenységek segíthetnek az írás- és olvasási készségük fejlesztésében. A csapatversenyek, például a helyesírási versenyek és a nyelvi játékok szórakoztatóvá és magával ragadóvá tehetik az angol nyelvtanulást. Szervezhet például helyesírási versenyt gyermeke barátaival, vagy előadhat egy angol nyelvű színdarabot a gyerekek egy csoportjával. A Az angol nyelv tanítása gyerekeknek című blogbejegyzésünkben tippeket és trükköket találhat különböző csoportos tevékenységekhez, valamint más szórakoztató tevékenységeket, amelyek bevonják a gyerekeket az angol nyelvtanulásba.

Való életből vett példák használata

Az angol nyelvtanulás sokkal relevánsabb és értelmesebb lehet a gyerekek számára, ha látják, hogyan használhatják azt a valós élethelyzetekben. A szülők és a pedagógusok táblákat, címkéket, étlapokat és reklámokat használhatnak az angol szókincs, kiejtés és kommunikációs készségek tanítására, valamint az olvasási és írási készségek fejlesztésére. A való életből vett forgatókönyvek, például a vásárlás, az ételrendelés és az útbaigazítás kérése szintén felhasználható az angol nyelv gyakorlatias és magával ragadó gyakorlására. Például elviheti gyermekét bevásárolni, és megkérheti, hogy olvassa el a címkéket, és azonosítsa a különböző élelmiszereket és összetevőket.

Pozitív tanulási környezet kialakítása

A pozitív és támogató tanulási környezet megteremtése elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyerekek élvezzék és sikeresek legyenek az angol nyelvtanulásban. Dicsérje meg gyermeke erőfeszítéseit, és ünnepelje a fejlődését. Adjon építő és támogató visszajelzést és útmutatást. Az angol nyelvtanulás során felmerülő kihívások és akadályok, például a nyelvtől való szorongás, a kulturális különbségek és a tanulási zavarok kezelése szintén alapvető fontosságú a pozitív tanulási környezet megteremtésében. Bátorítsa gyermekét, hogy nyugodtan hibázzon hiszen ebből tud tanulni, és teremtsen olyan tanulási környezetet, amely nyugodt, pozitív és szórakoztató. Tegye az angol nyelvtanulást gyermeke napi rutinjának részévé, és pozitív megerősítéssel ösztönözze arra, hogy beszéljen és használja az angolt a mindennapokban.

Olvasson angol könyveket

Az angol könyvek olvasása remek módja a szókincs, az olvasásértés és az íráskészség fejlesztésének. Emellett segít a gyerekeknek abban is, hogy jobban megbarátkozzanak az angol nyelvvel, és kialakuljon bennük az angol irodalom iránti megbecsülés. Számos, gyermekeknek szóló angol nyelvű könyv létezik, a kisgyermekeknek szóló képeskönyvektől kezdve az idősebbeknek szól regényekig. Gyermeke kedvenc könyveinek angol fordításait is elolvashatja, vagy megtalálhatja a népszerű mesék angol nyelvű változatait.

Ötletek olyan angol nyelvű könyvekhez, amelyek szórakoztatóak, szórakoztatóak és tanulságosak a gyermekek számára:
 • The Cat in the Hat by Dr. Seuss - egy klasszikus gyerekkönyv, amely kiválóan alkalmas az angol szókincs és az olvasás tanítására.
 • Goodnight Moon by Margaret Wise Brown - egy népszerű esti mese, amely kiválóan alkalmas az angol szókincs és az alapvető mondatszerkezetek tanítására.
 • The Very Hungry Caterpillar by Eric Carle - egy vidám és színes képeskönyv, amely különösképp alkalmas az angol szókincs és a számolás tanítására kisebb gyerekeknek.
 • A Harry Potter könyvek J.K. Rowlingtól egy népszerű könyvsorozat, amely alkalmas az angol szövegértés és íráskészség tanítására gyerekeknek és óvodáskorúaknak egyaránt.
 • .
 • Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény C.S. Lewis-tól - egy klasszikus gyermekkönyv, amely nagyszerűen alkalmas az angol szókincs és íráskészség tanítására.

Nézzen angol tévéműsorokat és filmeket

Az angol tévéműsorok és filmek nézése szórakoztató módja lehet a hallásértési és szövegértési készségek fejlesztésének, valamint a gyerekek különböző akcentusokkal és kultúrákkal való megismertetésének. Emellett segíthet a gyerekeknek abban is, hogy természetesebb és hitelesebb módon tanuljanak angolul. Számos angol nyelvű, gyermekeknek szóló tévéműsor és film létezik, a legfontosabb, hogy olyat válasszon, amely megfelel a gyermek életkorának, érdeklődési körének és tanulási céljainak. Feliratokat is használhat, hogy segítse gyermekének megérteni a párbeszédeket, valamint ez fejleszti az olvasási készségét is.

Az alábbiakban olyan angol nyelvű tévéműsorok és filmek listája következik, amelyek egyaránt szórakoztatóak és tanulságosak a különböző korú gyermekek számára:
 • Dóra, a felfedező - egy népszerű tévéműsor kisgyerekeknek 2 és 5 éves kor között, amely megtanítja az angol szókincset és az alapvető mondatszerkezeteket.
 • Peppa Malac - népszerű tévéműsor 3 és 5 év közötti kisgyerekeknek, amely megtanítja a gyereket az alapvető angol szókincsre és mondatszerkezetekre.
 • Sesame Street - egy klasszikus gyermek tévéműsor, amely kiválóan alkalmas az angol szókincs, a nyelvtan és a szociális készségek tanítására, szintén alkalmas 3 és 5 év közötti gyerekeknek.
 • Toy Story filmek - szórakoztató és magával ragadó filmsorozat 5 éves kortól gyerekeknek, amely kiválóan alkalmas az angol hallás és szövegértési készségek fejlesztésére.
 • Harry Potter-filmek - egy nagyon népszerű filmsorozat kicsit idősebb, 7 éves kortól felfelé, amely nagyszerűen fejleszti az angol hallás és szövegértés képességet. Az ajánlott korhatár a filmek előrehaladtával emelkedik, így a nézők diszkréciója ajánlott.

Járjon angol nyelvórákra

Ha nem angol anyanyelvű, vagy kényelmetlenül érzi magát, ha angolul kell tanítania a gyermekét, akkor az angol korrepetáláson való részvétel remek lehetőség lehet. A nyelvórák strukturált és támogató tanulási környezetet biztosítanak, képzett szakemberekkel, angol tanárokkal, akik segíthetnek gyermekének az angol nyelv hatékony elsajátításában. Emellett lehetőséget biztosítanak arra is, hogy gyermeke más angolul tanulókkal érintkezzen és játsszon, és társas környezetben gyakorolja az angol nyelvet. Ha helyi angolórát szeretne találni, akkor az interneten kereshet az angol tanár vagy angol korrepetálás kifejezésre, amelyet az "a városa" követ, például Angol tanár Budapesten vagy Angol korrepetálás Debrecenben.

Angol tanár keresése

Egy korrepetitor keresése aki támogatja gyermekét a tanulásban értékes erőforrásnak bizonyulhat mind magánéleti, mind oktatási szempontból. Amikor gyermeke számára angol tanárt választ, fontos, hogy olyat keressen, aki megfelel a gyermek érdeklődésének, személyiségének és tanulási igényeinek, mivel ez határozza meg, hogy a gyermek mennyire tud profitálni a korrepetálásból. Amellett, hogy segíti gyermekét a tanulási folyamatban, egy jó magántanár segíthet neki az önértékelésében is, mivel van egy példakép, akire felnézhet, és akitől megerősítést kérhet. Akár online angol korrepetálást, akár a lakóhelyéhez közeli, helyi, személyes angol tanárt szeretne találni, kereshet korrepetálási weboldalon vagy platformokon, például olyan kereső kifejezésekkel, mint "korrepetálás Miskolcon" vagy "angol magántanár Szegeden".

Háttér információkért arról, hogy hogyan segíthet egy magántanár gyermeke fejlődésében és önbizalmának növelésében az angol nyelvtanulásban, olvassa el az A személyes angol korrepetálás előnyei a gyermekek számára című blogbejegyzésünket is.

Összegzés

Végeredményben az angol nyelvtanulás szórakoztató és sokszor magával ragadó élmény lehet a gyerekek számára. Ebben a cikkben a tanulási módszerek sokaságát tekintettük át, beleértve a játékokat, a multimédiát, a csoportos tevékenységeket, a valós példákat, a pozitív tanulási környezet megteremtését, az angol nyelvű könyvek olvasását, az angol nyelvű tévéműsorok és filmek nézését, az angol korrepetálásra való járást, a magántanár keresését és az angol nyelvtanulási alkalmazások használatát. Az Ön és gyermeke számára megfelelő tanulási módszerek kiválasztásával pillanatok alatt folyékonyan és magabiztosan fognak tudni angolul beszélni! Ne feledje, a legfontosabb, hogy az angol nyelvtanulást gyermeke mindennapi rutinjának részévé tegye, és pozitív megerősítéssel ösztönözze arra, hogy a mindennapokban is használja az angol nyelvet. És mindenekelőtt: tegye szórakoztatóvá a tanulást. Jó tanulást kívánunk!